Хакери і інтернет-шахраї чистять кишені довірливих українців

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 24.01.2013 15:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19610

В Україні кількість тих, хто постійно користується інтернетом, вже перетнула позначку у 20 мільйонів, йдеться в сюжеті ТСН.

Для більшості комп’ютер став другом і помічником, але мало хто знає, як захиститись від тих, хто по той бік монітора.

Лише торік інтернет-шахраї видурили в українців понад 100 мільйонів гривень. Ледь не щодня українців просто перед монітором – обдурюють, роздягають, і навіть вбивають. Тим не менш багато хто без остраху залишає на сторінках у соцмережах свої особисті дані - домашню адресу, номери мобільних та домашніх телефонів.

Одну з таких сторінок журналісти ТСН обрали для експерименту, аби продемонструвати - чим може обернутися розміщений у мережі, приміром, номер телефону. Дівчині телефоном повідомили, що вона стала однією з десятьох претенденток на приз в 1 мільйон гривень. На це дівчина відреагувала так: "Клас, а які у мене шанси?" З всього кілька хвилин розмови співрозмовниця вже готова була продиктувати свою домашню адресу та номер паспорту. Насамкінець у дівчини ще й грошей попросили, на що вона відповіла згодою.

Таким чином через свою наївність від подібного шахрайства щодня страждають тисячі українців. А інколи навіть цілі підприємства.

"Всі системи зараз безпосередньо зав’язані на комп’ютерах. Тобто, ми маємо комп’ютер, ми маємо сховище даних спеціальне, де зберігається інформація спеціальна - як документи, як бухгалтерія, тощо", - пояснив фахівець з інформаційної безпеки Віталій Заїкін.

Один із головних в Україні борців з кіберзлочинністю також погоджується, що за рівнем захисту мережі ми - ласий шматок для хакерів з усього світу, активно протистояти яким держава тільки вчиться. Цифри приголомшують: минулого року збитки сягнули за 100 мільйонів.

"Найбільш поширеними злочинами є шахрайство, розповсюдження протиправного контенту, так звана ай-пі-телефонія, розповсюдження вірусів, де-дос атаки", - перерахував керівник управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Максим Литвинов.

У той же час фахівці, як один, наголошують на відповідальності кожного інтернет-користувача і радять найелементарніше: простим людям - менше ділитися особистою інформацією, а підприємствам - не економити на захисті своїх даних.

"Терористи, вони ж хакери, можуть отримати повний контроль над містами, країнами, можливо навіть над Землею. Оскільки все зав’язано зараз на комп’ютерних технологіях", - лякають фахівці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.