У цьому році економіка стабільно перебуватиме в стані кризи

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 24.01.2013 17:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19613

Економіка у 2013 році буде або на стадії спаду, або кризи.

Про це під час круглого столу у Києві сказала народний депутат від партії УДАР Наталія Агафонова.

"Прогноз на 2013 рік — це прогноз або спаду, або кризи. Тільки різниця в тому, що якщо ми кажемо про спад, то це коли треба тугіше затягнути пасок, а криза — це коли вже немає штанів. То питання в тому — в якому зараз насправді стані знаходиться Україна і чи є ще що затягувати".

Так, зокрема, на думку політика, важливим для перспектив української економіки є питанням зовнішніх запозичень країни та її боргів.

"Мається на увазі і розмір запозичень, і та сума, яку ще треба повернути. Звичайно, що зовнішні запозичення з року в рік акумулюють дефіцит державного бюджету, який цього року складає, за офіційними даними 50 млрд грн. Але партія влади не каже про прихований борг держбюджету. Бо коли ми подивимося на суму державних гарантій під кредити, то ця сума буде вже вищою за 100 млрд грн"

Агафонова також розповіла, що 15 січня Мінфін уточнив порядок видачі державних гарантій під кредити.

"Тепер в обхід парламенту ці рішення можуть приймати обласними держадміністраціями. Це означає, що будуть залучатися кредити. Але оскільки цілі, на які витрачаються ці кредити, парламентом не контролюються, то вони можуть бути використані не ефективно. А хто буде за це розплачуватися? Платники податків. Бо під ці кредити будуть залучені державні гарантії", - підкреслила вона.

Нардеп додала: "У нас не має стояти питання, як вижити в 2013 році, а треба думати про довгострокові перспективи".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.