Хто заважає проведенню справжніх реформ і тримає всіх нас у совковому болоті?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 25.01.2013 10:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19618

У проведенні структурних економічних реформ в Україні не зацікавлені олігархи і чиновники.

Про це заявив економіст Любомир Шавалюк під час панельної дискусії «Валютна безпека України», яка відбулася 24 січня у книгарні «Є».

«Якщо подивитися на український народ, то реально проти структурних реформ, можливо частково несвідомо, лише дві частини населення – олігархи, які утримують монопольну ренту і якщо реформи відбудуться, то вони втратять гроші і, головне, свій вплив на Україну. Другі – це чиновники, які не дають бізнесу розвернутися, створюватися», - зазначив Шавалюк.

«Це є тих два компоненти, які є на одній шальці терезів. На іншій шальці - народ. Чисельно ці шальки непропорційні не на користь народу. Але на стороні інших шальок є влада і гроші», - зазначив він.

«Треба розуміти, що далі ми йдемо цим напрямком, то розрив між цими двома категоріями наростатиме і рано чи пізно закінчиться соціальними заворушеннями. Типу того, що відбувається в арабських країнах вже третій рік», - вважає експерт.

На думку Шавалюка, «влада не компетентна для проведення реформ». «Тобто їм не вистачає розуміння економічних процесів і взагалі розуміння базових понять», - пояснює він.

«З чого я роблю такий висновок? Ви, мабуть, читали, що влада дедалі частіше звертається до послуг консультаційних компаній – «великої четвірки» аудиторських компаній, чи трійки світових консультантів. Досвід нібито хороший, але справа в тому, що основна спеціалізація цих компаній - це корпоративні бізнес-плани. А країна - це трохи інша система, закони, порядки і механізми дії», - зазначив експерт.

«Відповідно, кому проводити ці реформи - особисто для мене велике питання. Але в тому, що є їхня необхідність, питань не виникає», - зауважив він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.