Ціни знову зростатимуть?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.01.2007 21:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1962

Вартість газу для промислових користувачів в Україні виросла до $200.

Вартість природного газу з врахуванням сплати податку на додану вартість (ПДВ), збору у вигляді цільової надбавки, транспортування і доставки для більшості промислових підприємств України досягне з 1 січня 2007 року 1000 гривень за 1000 кубометрів, що відповідає майже 200 доларам, повідомили представники ряду опитаних компаній.

"З нового року договір на газ ми укладали по 1 тисячі гривень за тисячу кубометрів з доставкою на підприємство. За такою ціною газ одержують багато підприємств", - сказав представник великої цукрової компанії.

УкргазЕнерго з нового року пропонує газ за ціною майже 200 доларів з врахуванням всіх "накруток", ПДВ і транспортування, але в нас є можливість купувати його дешевше", - повідомив представник однієї з компаній, яка входить у так звану "групу Приватбанку", яким раніше УкргазЕнерго відмовлялося поставляти газ.

Віце-президент з питань енергопоставок і енергозбереження ТОВ Основа-Папір (Жидачевський целюлозно-паперові і Ізмаїльський целюлозно-картонний комбінати) Володимир Туровський зазначив, що ціна на газ, яка була у минулому році 110 доларів за 1000 кубометрів, для їх підприємств зросла на 32% без врахування ПДВ і транспортування.

На його думку, "низька ціна на газ - це зло для економіки", оскільки блокує розвиток відновлюваних джерел енергії і призводить до технологічної відсталості.

"Необхідно розвивати вітро- і гідроенергетику, використовувати відходи лісу, як це робиться в Білорусі, солому, інші джерела", - вважає Туровський, підкреслюючи необхідність розробки довгострокової державної політики у відношенні енергоносіїв.

"Нам хотілося б бачити довгострокову перспективу щодо ціни на газ, перспективу розвитку альтернативних джерел енергії, вуглевидобувної галузі, бачити державну політику в плані підтримки підприємств у подоланні технологічної відсталості", - підкреслив віце-президент ТОВ Основа-Папір.

"У даний час ми пробуємо замінити використання газу вугіллям з врахуванням того, що ціни на вугілля хоч і незначно, але знижуються. Наприкінці минулого року був проведений перший такий досвід - ми замінили біля третини використовуваного газу вугіллям і відчули економію", - сказав Туровський.

Він зазначив, що з урахуванням росту цін, у тому числі на комплектуючі, підприємства планують підвищити ціну на свою продукцію, і в даний час прораховується величина цього підвищення, у тому числі з врахуванням реакції ринку, яка поки млява.

Після подорожчання імпортного природного газу в 2007 році до 130 з 95 доларів за 1000 кубометрів у 2006 році, Національна комісія регулювання електроенергетики підвищила його граничну вартість для промислових споживачів з 1 січня 2007 року до 720 гривень за 1000 кубометрів без врахування ПДВ, цільової надбавки, тарифів на транспортування й постачання.

Певну вигоду, за рахунок великих обсягів споживання, мають лише найбільші промислові споживачі - хімічні, металургійні і цементні підприємства, яким постачання природного газу здійснюється безпосередньо магістральними газопроводами.

Крім того, для хімічних підприємств уряд знизив розмір цільової надбавки з 2% до 0,01%.

Від “Аратти”: не таємниця, що енергетична складова у ціноутворенні на українські товари і послуги суттєво впливає на ціну реалізації. Тому, збільшення цін на газ - автоматично тягне зростання відпускних цін на кожну технолочічну складову кінцевого товару.

Нещодавно керівництво ЄС, у відповідь на викрутаси “надійного постачальника” із Москви, розробило нову енергетичну стратегію. Відповідно до цього концептуального документу, який незабаром буде ухвалено тамтешніми парламентарями, здійснюватиметься комплекс організаціно-технологічних заходів, які не тільки скоротять споживання енергоносіїв, а й здешевлять їхню вартість для усіх категорій споживачів.

Напевно там керують державами не проффесіонали. Тому, за версією правлячої коаліції, нам, українцям, у цій компанії нема чого робити. Хіба що колись у далекій, стратегічній перспективі. Приблизно такій, як була побудова комунізму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.