Європейські політики остаточно позбавилися ілюзій щодо української влади

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.01.2013 11:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19620

Нові звинувачення, висунуті ув’язненому екс-прем’єрові Юлії Тимошенко, можуть мати негативний вплив на грядущий саміт ЄС-Україна.

Так схильні думати політичні аналітики європейської півдружності, опитані Радіо Свобода. Тим часом представники Єврокомісії кажуть, що «занепокоєні загальним політичним контекстом, в якому ці події відбуваються, і відзначають примноження судових розглядів щодо Тимошенко у зв’язку з подіями багатолітньої давності».

Навіть, якби не пролунало нових обвинувальних заяв на адресу колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, протягом саміту, запланованого Брюсселем та Києвом на кінець лютого, обов’язковою темою будуть проблеми судових переслідувань опозиціонерів в Україні. Так вважає експерт із лондонського аналітичного центру «Європейська рада із закордонних відносин» Яна Кобзова. Вона каже, що після останніх новин із України у Європі наростає обурення.

«Гнів викликає те, що (нові звинувачення) йдуть у тому ж напрямку, що й попередні. Хоча припускати, що саміт може бути скасований, поки що зарано: Брюссель розмірковує, а це забирає час. Очевидно, що ЄС, критикуючи Україну, сподівався, що із Тимошенко знімуть звинувачення, які були розцінені як політично-мотивовані. Та й у Євросоюзі хотіли б, щоб це знову не повторювалося», – зазначає Яна Кобзова.

З огляду на це, попри цілу низку питань економічних та політичних, важливе місце у порядку денному саміту ЄС-Україна займатимуть теми свободи правосуддя, преси й поваги до прав людини. Беручи до уваги останні рекомендації та умови Євросоюзу для підписання угоди про асоціацію, саме згадані питання будуть ключовими на грядущих зустрічах лідерів ЄС та України, вважає лондонський експерт.

Нові обвинувачення щодо старих справ

Відповідаючи на запит Радіо Свобода, речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Мая Коціянчич каже, що Євросоюз «занепокоєний загальним політичним контекстом, у якому відбуваються ці події». У Брюсселі беруть до уваги той факт, що з’являються все нові та нові судові розгляди за участю Юлії Тимошенко, пов’язані з подіями, які відбулися багато років тому.

«Відносини України та ЄС пов’язані не лише з дуже складними та серйозними проблемами пані Тимошенко. Але це нове звинувачення, безумовно, матиме вплив на подальші двосторонні відносини, які й без того опинилися у складній ситуації», – каже експерт французького Центру міжнародних досліджень, віце-президент Французької асоціації українських студій Анн де Тенґі.

Останні новини з України щодо справи Тимошенко для представників ЄС стали своєрідним крахом ілюзій. Аналітик з питань Східної Європи та країн пострадянського простору Штефан Майстер, який працює у Німецькій раді із закордонних відносин, сказав Радіо Свобода, що після нещодавніх виборів була невелика надія на прогрес з боку адміністрації Президента Януковича.

Однак тепер, каже Штефан Майстер, «ця справа з Тимошенко вкотре показала, що українська сторона не зацікавлена у компромісах».

Нове ускладнення діалогу ЄС та влади Януковича

Німецький політичний експерт додає, що скептично налаштований щодо призначеного на 25 лютого двостороннього саміту.

«Загальна нинішня ситуація в Україні: зі змінами уряду, зростанням впливу «сім’ї» навколо Януковича та відсутністю покращення у справі Тимошенко – все це ще більше ускладнює діалог зі владою Януковича. Я не знаю, чи будуть офіційно висловлювати критику на самому саміті, однак, переконаний, що навколо саміту з боку представників ЄС критика лунатиме», – зазначає Штефан Майстер.

Тим часом, Європейська комісія стримано зауважує, що заяви представників української Генпрокуратури на адресу керівника колишнього уряду Юлії Тимошенко не повинні виходити за рамки «нового Кримінально-процесуального кодексу та міжнародних стандартів, узгоджених у рамках Ради Європи, членом якої є Україна».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.