Угода України з Shell може похитнути монополію Газпрому

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 25.01.2013 12:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19622

Угода українського уряду з Shell може зменшити економічний та політичний вплив Росії на Україну.

Про це пише британське видання Financial Times.

«Сама по собі угода з Shell є обмеженою короткостроковою загрозою для російського Газпорому, оскільки навіть, якщо вона буде настільки успішною, як на те сподівається Україна, для початку виробництва знадобляться роки. Але в довгостроковій перспективі, вона може змусити російську газову монополію переглянути відносини зі своїм найбільшим покупцем.

Газпром частково накликав це на себе сам. Він двічі відключав Україні газ з 2006 року в розпал суперечок щодо цін і несплачених рахунків. За той час він підняв ціни на газ до понад $500 за тисячу кубометрів до 100 $-ї знижки, про яку Київ домовився в 2010 році в обмін на розширення оренди Москвою кримського військово-морського порту в Севастополі», - пише видання.

У коментарі Financial Times міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький зазначив, що завдяки угодам зі світовими енергетичними гігантами Україна зможе виробляти достатньо газу, щоб вже за 10 років покрити власні потреби газу.

«Будь-яке скорочення імпорту від Газпрому з плином часу може справити істотний вплив на російську монополію…Більша енергетична незалежність може потенційно допомогти Києву вирватися з політичної орбіти Москви, оскільки газ є центральним інструментом торгів з Росією. Президент Росії Владімір Путін запропонував низькі ціни на газ в рамках зусиль, щоб переконати Україну вступити в Митний союз, який Росія створює з Білоруссю і Казахстаном», - йдеться в статті.

В той же час Купріянов з Газпрому применшив усі загрози: «Ми не розуміємо аргументів, що ми могли б втратити (цей) великий ринок».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.