Нова газова війна? «Газпром» виставив Україні рахунок за недобір: $7 млрд

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 26.01.2013 14:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19629

НАК «Нафтогаз України» отримала від ВАТ «Газпром» рахунок на $7 млрд, оскільки за підсумками 2012 року було придбано газу менше, ніж передбачено чинним контрактом.

Про це виданню Financial Times повідомив представник української сторони,.

Разом із тим, за даними джерела, «Нафтогаз» навряд чи сплатить рахунок, що може змусити «Газпром» (РТС: GAZP) перенести розгляд у міжнародний арбітраж.
Як зазначає видання, вимога «Газпрому» виплатити $7 млрд загрожує спричинити третій за рахунком масштабний конфлікт між Росією та Україною в газовій сфері.

У «Газпромі» інформацію британської газети поки не коментують.

Як повідомлялося раніше, в 2012 році Україна купила 33 млрд куб. м російського газу, а згідно з контрактом від 19 січня 2009 року «Нафтогаз» повинен був закупити 52 млрд куб. м газу, мінімальні зобов’язання (take-or-pay) становлять 41,6 млрд куб. м.

Зазначимо, російський газовий монополіст не бачить підстав для перегляду ціни на природний газ для України.

Україна тривалий час намагається домогтися від Росії зниження ціни на газ. Глава Міненерговугілля Юрій Бойко заявив, що у 2013 році Україна планує знизити імпорт газу до 20 млрд. кубометрів.

Від «Аратти»: власне кажучи, реакція Кремля на спроби посунути монополіста з українського ринку була цілком прогнозованою. На рівні безумовного рефлексу.

Втім, це в черговий раз показує й інтелектуальну потенцію українського керівництва. Адже, нагадаємо, вже тричі Банкова, заради своїх суб’єктивних інтересів зробила мільярдні подарунки Москві: здавши Стокгольмський арбітраж і двічі заплативши Росії за одну й ту ж партію газу; підписавши й ратифікувавши Харківські угоди; "програвши" суд по міфічним боргам ЄЕСУ. Звичайно, у «Газпромі», який впевнено крокує до банкрутства, вирішили, чому не нагріти на недолугих українських керманичах ще $7 млрд?

Особливо тоді, коли у Москві впевнені що: українські корумповані можновладці навряд чи будуть вигравати у арбітражі, особливо якщо покладуть певну суму у особисту кишеню; у НАК «Нафтогазу» не буде чим сплатити цю суму і тоді буде "компромісна" пропозиція розрахуватися ГТС. Самовпевненість Кремля не викликає жодного сумніву, як і не підлягає сумнівам те, що на Луб’янці лежать валізи компромату на конкретних українських керівників і ті розуміють, що оприлюднення "темної сторони" їхньої біографії означатиме втрату місця біля бюджетних розподільників.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.