Уряд скоротив витрати. За рахунок МЗС

Автор/джерело -  © Українська правда, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.01.2007 02:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1963

Державне казначейство припинило фінансування Міністерства закордонних справ.

За словами джерел "Української правди", міністерство не може сплачувати поточні рахунки, робити внески в міжнародні організації та обслуговувати іноземні делегації.

Також міністерство не має змоги сплачувати рахунки дипломатичних установ, рахунки оренди приміщень та виплачувати зарплату працівникам відомства.

На думку джерела, блокування фінансування міністерства є наслідком конфліктної ситуації, що склалася довкола звільнення міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.

Зараз працівниками МЗС робляться всі спроби для вирішення ситуації, що склалася.

Джерело стверджує, що блокування фінансової діяльності Міністерства закордонних справ загрожує погіршенням іміджу України.

Як відомо, державне казначейство підпорядковується Міністерству фінансів.

За данними із іншого джерела, наближеного до МЗС, У зв'язку з цим серед працівників МЗС наростає незадоволення діями відповідних урядових структур, які направлені не стільки проти особисто в.о. міністра закордонних справ Бориса Тарасюка, але і проти всіх співробітників МЗС України.

Джерело також повідомило про подання працівниками МЗС судового позову до Державного казначейства з вимогою забезпечити виплату заробітної плати. Кошти для цього є, проте їх не передають у МЗС, вважають у міністерстві.

Тим часом у Міністерстві фінансів відмовилися коментувати цю інформацію. Радник першого віце-прем'єр-міністра, міністра фінансів України Миколи Азарова Віталій Лук'яненко, зокрема, сказав виданню “РБК-Україна”: "Я відмовляюся коментувати інформацію невідомих джерел".

Нагадаємо, що 29 грудня 2006 рік в.о. міністра закордонних справ України Борис Тарасюк вже заявляв про те, що кошти на фінансування діяльності закордонних установ України заблоковані у казначействі. Крім того, Б.Тарасюк висловив стурбованість неможливістю заплатити міжнародним організаціям за своє членство у них. В.о. міністра також підкреслив, що у таку ситуацію Україна ще не потрапляла.

Наступного ж дня прес-служба Мінфіну спростувала заяву Б.Тарасюка. "Державне казначейство України не здійснювало блокування коштів на реєстраційних, спеціальних реєстраційних рахунках, відкритих Міністерству закордонних справ України", - йшлося у повідомленні прес-служби.

Від “Аратти”: чомусь інтуітивна довіра схиляєтя у бік МЗС. Хоча б тому, що Державна Скарбниця мовить про блокування рахунків, а мова йде про припинення касового виконання бюджетного розпису. Можно не блокуючи рахунки (тобто не вводячи обмеження на всі операції, просто припинити лише одну -відрахування коштів.

Фактично - це дія, яка не тільки ставить Україну у число непрогнозованих держав. Окрім вкрай негативних міжнародних наслідків, подія має ознаки щонайменше двох кримінальних злочинів: перевищення владних повноважень та порушення бюджетної дісципліни. При чому, притягненню до кримінальної відповідальності підлягають і той хто віддавав незаконне розпорядження, і той, хто його виконує.

З іншого боку, подумайте: навіщо Азарову і Януковичу незалежна Україна? А “союзній державі”, на кшталт УРСР чи ЄЕП, ніякого МЗС не потрібно.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.