Експерти мають сумніви, що “Нафтогаз” платитиме “Газпрому” $7 млрд

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 27.01.2013 17:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19634

Експерти сумніваються, що Україна погодиться заплатити сім мільярдів доларів за рахунком, який “Газпром” виставив компанії “Нафтогаз України” за недобір газу у 2012 році.

"Цей рахунок - суто процедурний момент, аби Газпром мав юридичні підстави подавати позов на Україну до стокгольмського арбітражного суду. Але навряд чи такий позов буде", - вважає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

На його переконання, Газпром не звертатиметься до міжнародного арбітражу, оскільки шанси виграти його в російського газового монополіста мізерні.

Марунич вказує на те, що чехи свого часу виграли подібний суд, бо довели, що задекларований газпромівський принцип "бери чи плати" в цілому стосується країни, а не окремих компаній.

"Прецедент є. Якщо ми будемо судитися з Газпромом, то Україна виграє. Адже в цілому країна закупила необхідний обсяг газу", - прокоментував директор Інституту енергетичних досліджень.

Водночас директор енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар припускає, що Україна, якщо Газпром звернеться до міжнародного арбітражу, в свою чергу, може оскаржити в суді факт скорочення транзиту російського газу її територією.

За інформацією прес-служби компанії "Укртрансгаз", транзит природного газу територією України за одинадцять місяців минулого року зменшився на 21%у порівнянні за аналогічним періодом 2011 року. Щоправда, Гончар визнає: "Принцип "транспортуй, або плати" в газовому контракті 2009-го року українська сторона не прописала".

Якщо українська сторона все ж таки погодиться платити за новими рахунками Газпрому, то держбюджет "не витримає цього", констатує експерт.

З цим погоджується й Дмитро Марунич. На його думку, українському урядові немає, де взяти зайвих 7 мільярдів доларів, адже в цьогорічному бюджеті й так суттєвий дефіцит, який не дозволяє фінансувати соціальні програми в повному обсязі.

"Я не знаю, хто може взяти на себе відповідальність сплатити такий рахунок Газпрому", - підсумував Марунич.

Нагадаємо, Нафтогаз 26 січня повідомив, що Газпром виставив українській компанії рахунок близько 7 мільярдів доларів за недобір газу в 2012 році.

Втім, за даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, 2012-го року українська сторона через НАК "Нафтогаз України" та компанію Ostchem Holding Limited імпортувала 32,9 мільйона кубометрів російського газу, що фактично відповідає законтрактованим обсягам.

У листопаді минулого року юристи повідомляли, що Газпром може витребувати від України від $2,7 млрд до $5,7 млрд штрафу за недобір газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.