У Кремлі заявляють, що не бояться зниження цін на нафту і газ

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 28.01.2013 10:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19638

Прем’єр-міністр РФ Дмітрій Мєдвєдєв запевняє, що влада Росії не боїться зниження ціни на російський газ в Європі.

Про це Мєдвєдєв заявив в нтерв’ю німецькій газеті «Хандельсблатт», повідомляє прес-служба уряду РФ.

«Ми нічого не боїмося, тому що якщо ми будемо розраховувати тільки на один газ, то тоді краще взагалі нічим не займатися. Нам самим треба відходити від вуглеводневої залежності, залежності від цін на газ, нафту. Наше завдання - зробити нашу економіку диверсифікованою», - пояснив Мєдвєдєв.

Він запевнив, що це вже відбувається.

«Росія це робить. У нас зараз менше 50% наших доходів складається із сировинних джерел. Значить, таки є щось інше, а саме внутрішній ринок, який дає вже досить серйозний імпульс для розвитку. Раніше він був маленький, зараз купівельна спроможність людей виросла, тому тут є ресурс зростання. У нас зростає сільське господарство, яке може перетворитися просто в одну з домінуючих галузей. Ми займаємося створенням високотехнологічних галузей - поки, звичайно, не так швидко, але в цілому у нас непоганий освітній рівень. Тому я вважаю, що ми цілком здатні подолати цю залежність. Але цього не зробити ні за два роки, ні за три роки, ні за п’ять років. Радянський Союз підсів колись на нафтову голку - це ж не ми створили нафтову економіку, це Радянський Союз зробив», - запевнив російський прем’єр.

Як повідомлялося раніше, 15 січня глава Газпрому Олексій Міллер сказав, що експорт компанії в далеке зарубіжжя (включає Європу і Туреччину) склав 138 млрд куб. м, що на 8% менше, ніж роком раніше. Туреччина споживає близько 25 млрд куб. м російського газу, тобто в Європу Газпром поставив приблизно 113 млрд куб. м.

У результаті Газпром скорочує свою частку не тільки на російському ринку (у цьому році вона може впасти нижче 50%), але і на ключовому для себе європейському, в напрямку якого монополія продовжує будувати потужні трубопровідні системи загальною ціною до 60 млрд євро.

Аналітики вважають, що 2013 року експорт Газпрому продовжить знижуватися.

Через зниження кінцевих цін і зростання транзитного тарифу маржа Газпрому продовжить скорочуватися. Коли у січні-вересні тарифи для споживачів в колишньому СРСР зросли на 20%, а для Європи - на 9%, маржа з прибутку від продажів знизилася з 36% до 26%. Причому Газпрому, щоб витримати зростаючу конкуренцію на європейському ринку, доводиться знижувати ціни. Зокрема, французька GDF Suez, австрійська Econgas і німецькі Wingas і WIEH в січні подали заявки на перегляд умов своїх контрактів.

Нагадаємо, Україна минулого року скоротила імпорт російського газу на 26,5% (на 11 млрд 863,9 млн куб. м) порівняно з 2011 роком - до 32 млрд 939,3 млн куб. м., а 2013 року планує скоротити його закупівлю до 20 млрд куб. м і імпортувати з Європи за реверсною схемою близько 5 млрд куб. м.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.