Лутковська не допомагатиме захисникам Луценка зустрітися з підзахисним

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 28.01.2013 14:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19644

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська не збирається втручатися в ситуацію з Юрієм Луценком, до якого в лікарню не пускають дружину.

Про це вона заявила журналістам на запитання про те, яка буде реакція омбудсмена у зв’язку зі заявою дружини й захисника Луценка, що її не пускають до прооперованого чоловіка.

"Моєї реакції в цьому випадку не буде, бо законодавство України передбачає, що особа, яка засуджена, але перебуває в установі охорони здоров’я, не має права на побачення, передачі і т.д.", - сказала Лутковська.

Омбудсмен наголосила, що в цьому випадку законодавство передбачає певний порядок, який вона змінити не може.

"Взагалі, коли людина перебуває в установі охорони здоров’я, особливо після операції, я думаю, що родичі отримують інформацію від лікарів", - додала вона.

Побачення підзахисного з захисником не можуть бути обмежені, тому Ірина Луценко має право на зустріч із Юрієм Луценком у лікарні як його захисник, заявила юрист та представник Луценка в Європейському суді з прав людини Валентина Теличенко, коментуючи "Українській правді" заяву омбудсмена Валерії Лутковської.

"Ірина Луценко не лише дружина Юрія Луценка, але й його захисник. Побачення з захисником не можуть бути обмежені будь-чим, навіть недугою підзахисного", - стверджує правник.

"Якщо підзахисний вважає, що він достатньо здоровий, щоб зустрітися з захисником, то таку зустріч треба йому забезпечити. Це особливо важливо для Юрія Луценка, оскільки Вищий спеціалізований суд суттєво порушує розумні та встановлені законом терміни призначення касаційного розгляду та не призначає його", - сказала Теличенко.

Вона наголосила, що "узгодження правової позиції з цього приводу надзвичайно актуальне і для Юрія Луценка, і для його захисників".

"Мені дивно, що уповноважена з прав людини не розуміє цього. ЄСПЛ розглядає сотні справ проти України про порушення розумних строків судового розгляду та виносить рішення на користь заявників", - додала Теличенко.

Як повідомлялося раніше, екс-голова МВС Луценко відбуває покарання за обвинуваченням у низці посадових злочинів у Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року.

Наприкінці грудня 2012 року він погодився на операцію з видалення поліпа в кишечнику, яку планувалося провести в перших числах січня.

Київська приватна клініка "Оберіг" погодилася прийняти Юрія Луценка для проведення планового медичного втручання 21 січня. Екс-міністра доставили в клініку 20 січня. 23-го числа стало відомо, що Луценко прооперировали.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.