“Економічно обґрунтовані” тарифи. Українці переплачують за комуналку 12 мільярдів на рік

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 28.01.2013 16:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19646

Населення України переплачує 12 млрд грн на рік за комунальні послуги, не враховуючи показника за гарячу воду.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив голова правління Громадського комітету захисту прав громадян Микола Козирєв.

Згідно з результатами дослідження, яке він провів у опалювальному сезоні 2010-2011 років, лише кияни переплатили понад 1 млрд грн.

Козирєв робив розрахунки згідно з даними чиновників, які працюють в управліннях комунального господарства в обласних центрах.

"Якщо рахувати, що нині в Україні 12 мільйонів квартир користуються централізованим опаленням, це близько 600 мільйонів квадратних метрів. На кожному квадратному метрі родина переплачує в середньому 17 гривень. Якщо цифри перемножити, то виходить близько 12 мільярдів у рік люди переплачують. Це я ще не брав до уваги гарячу воду", - сказав Козирєв.

З його слів, родина, яка мешкає у квартирі площею 55 кв м, на рік переплачує 780 грн у Києві, у Харкові - 1203 грн, в Одесі - 1702 грн, у Миколаєві - 1089 грн, у Луганську - 959 грн.

"Оскільки температура інша, мають робити перерахунок в кінці сезону. Але в Україні немає методики перерахунку. І ніхто її й не збирається впроваджувати. Той метод, яким держава обраховує економічно обгрунтований тариф, я називаю вульгарно-економічним. Він має бути науковим. Але під економічно обгрунтованими тарифами насправді мається на увазі просто підвищення тарифів на комунальні послуги, бо збільшилась собівартість через дорогий газ", - зауважив Козирєв.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.