Всесвітній індекс свободи слова: Україна опустилась на 10 позицій

Автор/джерело -  © ІМІ



Дата публiкацiї - 30.01.2013 14:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19668

30 січня 2013 р. міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила свій щорічний Всесвітній індекс свободи слова, у якому Україна посіла 126 місце зі 179 країн світу.

Порівняно з минулим роком, Україна опустилася в рейтингу на 10 позицій (у 2012 – 116 місце), і зараз за рівнем свободи слова знаходиться між Алжиром та Гондурасом.

«Цей рік став найгіршим роком для України у сфері свободи слова починаючи з часів Помаранчевої революції – різко зросла кількість фізичних нападів, та зявились факти, які свідчать про політичну цензуру», — заявив Йохан Бір, керівник Європейського Бюро «Репортерів без кордонів».

За словами Оксани Романюк, представника "Репортерів без кордонів" в Україні, у 2012 було зафіксовано рекордну кількість порушень прав журналістів за останні 10 років. Зокрема, кількість випадків фізичної агресії у 2012 зросла майже у три рази порівняно з попереднім роком, в українських ЗМІ зафіксовано факти політичної цензури, та зросла кількість замовчуваних тем.

Що стосується позиції в рейтингу країн-сусідів України, Білорусь піднялась на 11 позицій і посіла 157 місце, після минулорічного падіння, пов’язаного з масовими арештами журналістів та переслідуваннями під час президентських виборів. Росія опустилась ще на 6 позицій (148 місце) після приходу до влади Владіміра Путіна, який поновив репресії у відповідь на хвилю опозиційних виступів. Молдова посіла у рейтингу 55 місце (порівняно з 53 у 2012), Польща – 22 (порівняно з 24м у 2012).

Цьогорічний Індекс Свободи Слова очолили ті ж три європейські країни, які його очолювали минулого року – Фінляндія, Нідерланди, та Норвегія.

Останні три позиції в рейтингу теж лишились незмінними – їх традиційно посіли Туркменістан, Північна Корея, та Еритрея.

«Індекс Свободи Слова не бере до уваги політичну систему країн, але очевидно, що демократії краще захищають свободу виробляти та розповсюджувати достовірні новини і інформацію, ніж країни, де права людини порушуються», заявив Крістоф Делуар, генеральний секретар "Репортерів без кордонів.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.