«Нова» національна ідея Путіна дивовижно схожа на модифіковану застійнорадянську

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 31.01.2013 17:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19683

Владімір Путін вирішив формувати нову національну Росії через посилення антиамериканських та антизахідних настроїв серед населення.

Про це йдеться в статті The Economist.

«Останні місяці російська Дума проводить кампанію з викопування і викорінення того, що вона вважає слідами іноземної участі або втручанням в російське життя», - пише видання.

У цьому зв’язку The Economist згадує заборону американцям працювати в російських громадських організаціях, з’являтися на російському телебаченні, якщо вони дискредитують Росію та ініціативи Жиріновського заборонити вживання американізмів.

«Якщо більшу частину цих пропозицій насправді і не збирались приймати, в чому тоді сенс? Перш за все, різні закони служать в якості пробних куль, які можуть перевірити суспільні настрої і вибрати ті антизахідні та антиіноземні заходи, які мають найбільшу соціальну підтримку», - відмічає The Economist.

«Російське суспільство переживає перехід до відновлення консервативних цінностей», - зазначає російський депутат. І цей перехід, за його словами, Кремль і Дума були б раді підживити.

І нарешті, те, що починається як будь-яка чистка реальних людей чи ідей або культурних продуктів, швидко набирає вигляду самовідтворюваного імпульсу.

За словами Ніколая Злобіна з Центру світових інтересів сьогоднішні російські бюрократи і законодавці страждають від «старої хвороби», коли «не можна бути неправим, якщо пропонуєш щось занадто радикальне». Краще бути на безпечному боці і бути більше антиамериканським і антизахідним, ніж потрібно.

«Путін схоже вирішив формувати нову ідеологію. Це суміш церкви, патріотизму та підлабузництва перед провінцією, що служить, щоб консолідувати правління і захиститись від політичних та соціальних сил, які йому протистоять. Але точніше сформулювати нову російську ідею та пояснити, як вона відрізняється від західної ідеї дуже важко, зрештою, Росія номінально демократична, капіталістична і має усі риси, які окреслюють Захід. А тому залишається один очевидний хід», - додає видання.

«Якщо ви не маєте власну ідею, візьміть чужу ідею і розгроміть її. І тепер у вас з’явиться своя ідея», - каже Злобін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.