«Сенсорна кнопка». Чи розпочнеться друга сесія?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.02.2013 16:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19720

Блокування роботи парламенту загрожує стати основною ознакою другої сесії Верховної Ради сьомого скликання, припускають експерти.

Вони зауважують, що влада та опозиція так і не дійшли порозуміння щодо особистого голосування. У фракції Партії регіонів заперечують можливість запровадження «сенсорної кнопки», а у парламентські меншості заявляють, що більше не дозволять «кнопкодавства» у сесійній залі. Водночас, в опозиції наголошують на необхідності розгляду низки законопроектів соціально-економічного змісту.

Жодне рішення Верховної Ради не можна вважати законним, доки депутати голосуватимуть картками відсутніх у сесійній залі колег, зауважив на Погоджувальній раді парламенту керівник фракції УДАР Віталій Кличко.

«Тому ми зробили пропозицію використовувати систему «Рада-3». Ми будемо усіма засобами вимагати дотримання Конституції та виконання своїх обов’язків депутатами» – повідомив Кличко.

Утім, голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що система Рада-3, встановлена у 2008 році і не введена в дію, вже відпрацювала свій технічний ресурс.
«Вона працювати повинна 10 років. В 2012 році вона закінчила… вийшов час. Треба робити модернізацію, або щось інше», – сказав Рибак.

Крім того, Володимир Рибак сказав, що не може підписати розпорядження про запровадження «сенсорної кнопки», бо депутати зареєстрували 4 проекти змін до законів та 2 проекти постанов із цього приводу. Таким чином, за словами спікера, відповідне рішення має ухвалювати сесійна зала. Тим часом, у регламентному комітеті Верховної Ради наполягають на розробці системи голосування нового покоління «Рада–4». Про це заявив голова комітету регіонал Володимир Макеєнко.

Опозицію не цікавить персональне голосування, чи не персональне?

Крім того, на думку голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, опозиція лише використовує тему особистого голосування для тиску на фракції більшості.

«Рішення з їхнього боку таке прийняте, вони не мають наміру працювати ні у вівторок, ні у середу, ні у четвер. На мою думку, підступність пропозицій опозиції у тому, їх не цікавить персональне чи не персональне голосування, вони, насправді, наполягають, щоб з будь якого питання з ними погоджувати ті, чи інші дії», – наголосив Єфремов.

Депутати обговорюють чи виконувати їм Конституцію – Таран

Якщо більшість не відреагує на вимоги опозиції щодо особистого голосування і парламент погрузне у блокуваннях – це лише ускладнить економічний стан держави та поглибить політичну кризу, вважає політолог Сергій Таран.

«Саме явище, що депутати оговорюють чи голосувати їм особисто чи ні, є величезною ганьбою українського парламентаризму. Коли Україна перебуває у жорсткій економічній кризі, в міжнародній ізоляції. Коли Україні потрібні нагальні реформи та боротьба з корупцією, депутати обговорюють чи ходити їм на роботу і виконувати Конституцію», – зазначив Таран.

Опозиція пропонує соціально-економічні законопроекти

Але в опозиції не покладають надій, що змусять регіоналів відвідувати пленарні засідання та голосувати особисто. Якщо так, то найближчим часом Верховна Рада зможе розглянути заяву про реалізацію євроінтеграційних прагнень України. Про це заявив депутат від «Батьківщини» Григорій Немиря. Крім того, голова фракції «Свобода» Олег Тягнибок повідомив – які питання опозиція вважає першочерговими для розгляду.

«В першу чергу це стосується законопроектів щодо внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів, щодо ліквідації дефіциту Пенсійного фонду, проектів спрямованих на розвиток сільського господарства, щодо діяльності судів, щодо захисту прав малого підприємництва – засобів масової інформації, щодо функціонування української мови як єдиної державної», – зауважив Тягнибок.

Водночас, на думку політолога Юрія Якименка, Верховна Рада під час другої сесії має поставити перед урядом питання про відсутність Програми дій Кабінету міністрів та перед Президентом про Національний план дій на 2013 рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.