Штовханина на предмет закону про уряд триває

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 22.01.2007 18:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1973

Закон про Кабінет міністрів України набере чинності, оскільки його підпише голова ВР Олександр Мороз.

Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Експерти вважають, що вірогідність візи під документом від спікера залишається високою. Це обіцяє ескалацію конфлікту між Серкретаріатом Президента та урядом.

Міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов сьогодні заявив, що О.Мороз повинен підписати закон про уряд в Україні.

Сьогодні О.Мороз надіслав лист Президенту України Віктору Ющенку у зв'язку з його заявою від 19 січня 2007 р. щодо повернення у Верховну Раду України Закону України "Про Кабінет Міністрів України" після подолання вето без підпису Президента України. У своєму листі спікер заперечив, що текст закону, повернений В.Ющенком 11 січня 2007 р. після застосування відносно його права вето, не ідентичний тексту закону, вето щодо якого було подолане парламентом і який направлений на підпис президентові 12 січня п.р. "А тому після повторного ухвалення закону шляхом подолання вето на закон Верховною Радою України конституційна можливість накладення вето Президентом України є вичерпаної", - повідомляється у письмовій формі. Тому О.Мороз запропонував В.Ющенку підписати і офіційно обнародувати закон "Про Кабінет Міністрів України" у встановлений Конституцією України термін.

Спікер вже двічі надсилав Президентові листи, в яких просив В.Ющенка поставити свій підпис. О.Мороз не виключає, що піде із цього приводу на особисту зустріч з Президентом країни. Згідно Конституції України, якщо після подолання вето Президент протягом 10-ти днів не підписує і не обнародує закон, він набирає чинності при підписанні його спікером парламенту.

Прес-служба Президента України заявила, що підпис спікера під законом про уряд буде неконституційним і незаконним.

Як повідомлялося, 12 січня 2007 р. ВР подолала вето президента на закон про Кабмін. Документ був направлений на підпис Президентові України. Після чого Секретаріат президента заявив, що закон, поданий на підпис президентові, не відповідає тексту документа, який був прийнятий ВР.

Тим часом експерти не виключають нового подолання вето Президента на закон про Кабмін. "Компроміс між Секретаріатом президента і прихильниками закону про Кабмін може бути знайдений щодо пункту про призначення керівника Міністерства закордонних справ", - відзначив директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

Згідно прийнятому ВР закону про Кабмін, уряд є найвищим органом в системі органів виконавчої влади, який відповідальний перед главою держави і ВР, підконтрольний і підзвітний парламенту в рамках, передбачених Конституцією України. Зокрема, міністр закордонних справ (і міністр оборони) призначаються депутатами ВР за представленням Президента України, "яке вноситься не пізніше ніж на 15 день після отримання пропозиції коаліції депутатських фракцій у ВР щодо кандидатури на посаду прем'єр-міністра. У випадку, якщо Президент не вніс до цього терміну вказані кандидатури, то тоді представлення про призначення на ці посади вносить коаліція депутатських фракцій".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.