Сланцевий газ в Європі може ще більше послабити політичний вплив Кремля

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 6.02.2013 16:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19735

Спокуса низьких цін на енергію і втеча від хватки Росії можуть змусити країни ЄС пришвидшити пошук і розробку сланцю.

Про це йдеться у статті Financial Times.

«Румунія і Литва послідували прикладу України надавши підтримку високого рівня розвідці сланцевого газу, а це означає, що в країнах Центральної та Східної Європи, можливо, змінюється хід політичних подій, тоді як вони прагнуть звільнитися від опори на російську енергію.

Минулого тижня Румунія скасувала де-факто мораторій на «гідророзрив» - неоднозначну технологію, яка використовується для видобування сланцевого газу, після того як прем’єр-міністр Віктор Понта, який отримав перемогу на грудневих виборах, заявив, що підтримує видобуток сланцевого газу. Він видав сертифікати американській Chevron на розвідку сланцевого газу на сході Румунії.

У понеділок, Президент Литви Даля Грібаускайте висловилась на користь запланованої розвідки, яку також здійснюватиме Chevron незважаючи на заперечення з боку екологів і деяких членів парламенту», - відмічає Financial Times.

«Вважається, що Центральна та Східна Європа мають одні з найбільш перспективних запасів сланцю на континенті. Це в останні роки викликало ентузіазм в регіоні, що він зможе повторити сланцеву «революцію» останнього десятиліття в Північній Америці.

Імпульс було втрачено після того як декілька країн в тому числі і Франція наклали мораторій на гідророзрив, частково через протести місцевого населення.

Після розчаровуючих результатів пошуку сланцю американська ExxonMobil минулого року вийшла зі сланцевих родовищ Польщі, котра є одним з найбільших ентузіастів сланцевого газу.

Втім, останні події свідчать, що спокуса низьких цін на енергію і втеча від хватки Росії можуть надати політичним лідерам більше сміливості спробувати виграти у суперечці з екологічними аргументами», - пише видання.

«Рішення Румунії може потенційно переломити ситуацію і дати європейським лідерам впевненість висловлюватись на користь сланцевого газу», - зазначив енергетичний експерт Кеш Барчетт з IHS Energy.

«Рецесія в Європі підштовхує казначейства різних країн переглянути свої рішення щодо мораторію, особливо зважаючи на те, що сланцева промисловість Північної Америки сприяє промисловому ренесансу», - додав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.