Українська газова труба поволі перейде до Росії. Після 2010 року

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 22.01.2007 18:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1975

Міністр палива і енергетики Юрій Бойко вважає, що газотранспортний консорціум може почати працювати після 2010 року.

Про це він повідомив журналістів під час прямої телефонної лінії в прес-клубі Кабінету Міністрів.

Зокрема він відзначив, що через розбіжності щодо формату функціонування консорціуму між українською і російською сторонами, найближчим часом він не зможе почати роботу.

«У короткостроковій перспективі у нього майбутнього немає, в середньостроковій - через три роки - так, над цим працюватимемо», - сказав міністр.

Як повідомлялося, Україна розглядає Німеччину, як партнера щодо газотранспортного консорціуму на ринку збуту природного газу.

У 2002 році Україна і Росія домовилися створити міжнародний газовий консорціум, у січні 2003 року «Нафтогаз України» і російський «Газпром» зареєстрували консорціум як юридичну особу (ТОВ) на території України з часткою кожної з компаній по 50% і статутним фондом у $100 тис. Пізніше статутний фонд було збільшено до $1 млн. Експертна оціночна вартість ГТС України більше $100 млрд.

У травні 2004 року «Нафтогаз України», «Газпром» і Ruhrgas AG (Німеччина) домовилися про умови участі німецької сторони в консорціумі. Потім домовленість була дезавуйована, оскільки сторони не погодилися щодо розподілу фінансів.

Україна є найбільшим транзитором російського газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.