Стало відомо хто є “таємним” свідком у справі про вбивство Щербаня

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.02.2013 19:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19754

Свідком у кримінальній справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня буде Ігор Мар’їнков.

Видання Forbes дізналося подробиці біографії Мар’їнкова і з’ясувало його роль у подіях 17-річної давнини.

Зокрема, у розпорядження Forbes потрапили матеріали одного з 52 томів справи проти Тимошенко. Документи допомагають дізнатися подробиці біографії Мар’їнкова.

За даними видання, свідчення Мар’їнкова містяться у тексті епізоду № 8 (про вбивство Щербаня) вердикту Луганського апеляційного суду від 17 квітня 2003 року у справі банди Євгена Кушніра. Проте він проходив свідком не лише у справі про вбивство Щербаня.

Він давав свідчення у справі про вибух на стадіоні Шахтар 15 жовтня 1995, у результаті якого загинув кримінальний авторитет Ахать Брагін. Окрім того, Мар’їнков був свідком у справі про вбивство екс-голови Нацбанку Вадима Гетьмана, застреленого у квітні 1998 року.

Під час допитів у цих справах Мар’їнков, у тому числі, розповідав про відносини екс-прем’єра Павла Лазаренка з Євгеном Кушніром і членами його банди, яких суд визнав винними в організації вбивства Щербаня. Тимошенко, пише Forbes, у свідченнях Мар’їнкова не фігурувала.

Зі свідчень у справі про вибух на стадіоні Шахтар випливає, що на початку в 1994 році він вже займався комерційною діяльністю. У цей час Мар’їнков був у добрих стосунках з якимсь Любарським, який у грудні 1994 - початку січня 1995 року в Празі познайомив його з Кушніром, а навесні 1996 року в Дніпропетровську - ще з одним керівником банди, Олександром Мільченком на прізвисько Матрос. Крім того, Мар’їнков влітку 1997 року двічі бачив Вадима Болотських (одного з виконавців убивства Щербаня, який зараз відбуває довічне ув’язнення).

Мар’їнков також заявив, що Лазаренко був бізнес-партнером Кушніра та ще одного члена банди - Анатолія Рябіна. "У Кушніра та Рябіна був бізнес і справи з Лазаренком, з фірмою Котляревського Бруклін - У Києві вони здійснювали операції із зерном. У них був пароплав. За допомогою банкірів батька і сина Зубовських вони через Донвуглекомбанк прокручували "гроші", - йдеться у вироку.

Зі свідчень Мар’їнкова у справі про вбивство Гетьмана випливає, що як мінімум з 1997 року він був інформатором МВС. "Мар’їнков у суді пояснив, що в травні-жовтні 1997 року побачив інтерес Горобина, Кушніра до (Олександра) Волкова (тоді нардепа і близького соратника президента Леоніда Кучми) і (Ігоря) Бакая (тоді нардепа і першого заступника голови Держкомітету нафтової, газової та нафтопереробної промисловості), зрозумів, що вони планують вчинення злочинів стосовно них, тому передав інформацію про це знайомому співробітникові МВС", - написано у вироку.

Далі Мар’їнков зазначив, що з грудня 1997 року Кушнір став з’ясовувати джерело витоку інформації, а Лазаренко повідомив йому, що до цього може бути причетний комерсант, що живе в готелі Національна. Після цього Кушнір став підозрювати у розголошенні інформації Мар’їнкова.

У січні 1998 року Кушнір зателефонував йому і запропонував приїхати до нього у Братиславу. Мар’їнков прилетів туди 10 січня 1998 року та побачився зі своєю сім’єю, але з Кушніром зустрічатися не став, а наступного дня повернувся до Києва. Тут він все-таки зустрівся з Кушніром. "Через кілька днів з Братислави повернулися Сердюк, Рябін і Кушнір. З ними приїхали Дзюба і Юра - брат Івана одноокого зі Львова. Із розмови з Кушніром він (Мар’їнков) зрозумів, що той піде на все, щоб бути у добрих стосунках з Лазаренком" , - сказано у вироку.

У березні 1998 року на Кушніра було скоєно замах, після чого він був заарештований, а 2 червня того ж року помер у СІЗО № 1 Донецька. Також невідомо, чим з того часу займався Мар’їнков і де жив увесь цей час, пише видання.

З тексту повідомлення про підозру Тимошенко випливає, що Генпрокуратура має намір довести, що екс-прем’єр безпосередньо обговорювала подробиці вбивства Щербаня з Мільченком. У свою чергу, з показань Мар’їнкова випливає, що з Мільченком він був знайомий особисто. Цей факт може зіграти проти Тимошенко, оскільки за новим Кримінальним процесуальним кодексом, суд як доказ може приймати показання з чужих слів. Тобто, пише Forbes, Мар’їнков може заявити, що Мільченко розповідав йому про зустрічі з Тимошенко та планування вбивства Щербаня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.