Загадково зник оригінал документу, що підтверджує кінець СРСР

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 8.02.2013 16:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19765

Оригінал “Біловезької угоди” про розпуск СРСР не можуть знайти в Білорусії.

Підписання “Біловезької угоди”: на фото видно, підписано три оригінали.

Як виявилося, Виконавчий комітет СНД має лише копія документа. Не можуть знайти оригінал і в МЗС Білорусі, а також у безпосередніх учасників підписання.

"Коли Біловезька угода підписувалась, СНД ще не існувало. Потім з МЗС нам передали нотаріально завірену копію", - розповів представник виконкому СНД.

Він зазначив, що відсутність оригіналу документа не може мати правових наслідків, оскільки існують нотаріально завірені копії, що мають силу оригіналу.

У свою чергу МЗС Білорусі обіцяє зайнятися пошуками документа.

"Ми звернули увагу на інтерес до цієї ситуації. Уточнення реального стану справ вимагає роботи в архівах. Ми подивимося, що можна в цьому напрямі зробити", - сказав прес-секретар МЗС Білорусії Андрєй Савіних.

Колишній керівник Білорусі Станіслав Шушкевич, який підписував угоду, розповів, що з його рук підписаний документ забирали працівники служби протоколу МЗС. А відвіз його з Біловезької пущі тодішній міністр закордонних справ Білорусії Петро Кравченко.

Сам Кравченко стверджує, що в нього є копії угоди, але немає оригіналу.

При цьому Шушкевич розповів, що за давністю років не пам’ятав точно, скільки примірників Угоди підписано.

"Швидше за все, ми підписали три екземпляри - по одному для Білорусії, Росії та України, але я не виключаю, що документ був лише один", - сказав він.

Як повідомлялося раніше, у грудні Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка обіцяв підготувати концепцію з головування його країни у СНД 2013 року і план заходів щодо його реалізації. Він також повідомив, що наступне засідання голів держав відбудеться в жовтні 2013 року в Мінську.

Нагадаємо, що у 2013 році в СНД повинна була головувати Україна, але у зв’язку з головуванням в ОБСЄ, Віктор Янукович попросив перенести «цю почесну місію» України на 2014 рік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.