Капітуляція. ПроФФесіонали розпочали торги з Кремлем за українську ГТС

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 11.02.2013 10:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19773

Україна і Росія розпочали переговори про створення двостороннього газового консорціуму.

Співрозмовник «КоммерсантЪ-Украина» в українському Міненерго підтвердив, що це питання обговорювалося минулого тижня під час зустрічі віце-прем’єра Юрія Бойка і голови правління «Газпрому» Олексія Міллера. Цього тижня обговорення продовжиться.

За словами співрозмовника в «Газпромі», Україна зажадала від монополії, щоби майбутній консорціум був створений на паритетних засадах і не володів, а лише керував ГТС.

«Нам сказали, що в договорі має бути зафіксований принцип, за яким ми повинні транспортувати не менше 60 млрд кубометрів газу на рік і гарантовано сплатити послуги із транзиту на суму $ 2,2 млрд», – зазначило джерело.

Воно також зауважило, що сторони поки що обговорюють, чи буде застосовуватися принцип ship-or-pay (поставляй або плати), а також можливу відмову української сторони від принципу рівного доступу до ГТС, закладеного в її угоді з Енергетичним співтовариством (ЕС).

У свою чергу, Росія наполягає, що вирішувати, як і чий газ буде прокачуватися, слід майбутньому консорціуму.

Ціна газу для України при цьому повинна бути знижена до $ 280 за тисячу кубометрів.

«Питання про інтеграцію України до Митного союзу як засобу зниження ціни газу вже не стоїть», – запевнив співрозмовник.

Офіційно сторони не коментують переговори.

Але джерело в Міненерго пояснило, що Україна змушена піти на створення консорціуму без участі європейської сторони. Це викликано тим, що в Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) посилили умови видачі кредиту на модернізацію ГТС.

Від «Аратти»: це вже третя спроба створення консорціуму з управління українською ГТС. Дві попередні - зазнали фіаско. Зокрема, через ухвалення парламентом за ініціативою БЮТ закону про трубопровідний транспорт, який прямо забороняє будь-які форми відчуження чи передачі в управління української ГТС.

До речі, ТОВ «Міжнародний газотранспортний консорціум з управління українською ГТС» вже створено і формально зареєстровано як юридичну особу. І керівник там нібито був - Юрій Бойко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.