Україна для людей. Громадян будуть штрафувати за відключення від «послуг» монополії

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 11.02.2013 11:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19774

До кінця нинішнього опалювального сезону тариф на тепло для населення в Україні може зрости на 30%, при цьому чиновники пропонують штрафувати тих, хто перейшов на індивідуальне опалення.

Чиновники запевняють, що нинішні тарифи для населення на теплову енергію покривають лише 70% собівартості послуг, пише «Деловая столица».

На їхню думку, щоб досягти економічно обґрунтованого рівня, плата за обігрів однокімнатної квартири має збільшитися на 75 грн - до 303 грн, двокімнатної - з 333 грн до 443 грн, а жителі трикімнатної квартири мають платити не 441 грн, а 587 грн.

Щоб абоненти теплопостачання масово не відмовлялися від послуги, чиновники вирішили посилити порядок переходу на індивідуальне опалення та ввести штрафи для тих, хто самовільно відключився від теплових мереж.

Національна комісія державного регулювання у сфері комунальних послуг (НКРК) опублікувала законопроект, який пропонує внести зміни до Закону «Про теплопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги», а також до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

Згідно з документом, несанкціоноване відключення від теплових мереж може спричинити штраф у розмірі 100 до 150 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (1,7 - 2,5 тис. грн). Крім того, власникові квартири з нелегальним котлом необхідно буде за свій рахунок відновити у первісному вигляді систему централізованого опалення.

При цьому, за самовільне підключення до системи, що припускає безкоштовне користування послугою, загрожує штраф набагато менший - від 5 до 20 неоподатковуваних податком мінімумів громадян (85-340 грн).

Законопроект також вводить штраф 425-850 грн для тих споживачів, які відмовлять представникам теплопостачальної організації у доступі до індивідуальних теплових установок або лічильників.
Як пише видання, необхідність жорсткого регулювання переходу громадян на автономне опалення чиновники пояснюють тим, що «автономізація» призведе до руйнування системи централізованого теплопостачання як цілісного комплексу. Крім того, масове встановлення котлів, на їхню думку, становить екологічну небезпеку.

Згідно з чинним законодавством, перейти на автономне опалення можна лише всім будинком, і тільки в тому разі, якщо така можливість передбачена системою теплопостачання населеного пункту, яку мають затвердити органи місцевого самоврядування.

Як повідомлялося раніше, прем’єр-міністр Микола Азаров раніше заявляв, що Україна готова піти на диференційоване підвищення комунальних тарифів для населення заради компромісу з МВФ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.