Янукович втратив вплив на парламент?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.02.2013 11:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19776

Президент Віктор Янукович втратив вплив на парламент, зокрема, на фракцію Партії регіонів, тому зацікавлений у затягуванні парламентської кризи, зазначають експерти.

Водночас, в опозиції заявляють, що втручання глави держави могло би прискорити пошук компромісу між фракціями Верховної Ради. Утім, у пропрезидентській більшості запевняють, що скоріше домовляться з меншістю, якщо Янукович залишатиметься осторонь.

Пропрезидентська більшість втрачає шанси на конструктивний вихід з парламентської кризи, оскільки не погоджується на пропозиції щодо забезпечення особистого голосування, заявляють в опозиції. Прискорити пошук компромісу міг би Президент Віктор Янукович, заявляє депутат від УДАРу Павло Розенко.

«Проблема нині у парламенті викликана там, що саме президентська партія всіляко затягує кризу. Президент тут мав би сказати своє слово. Або Верховна Рада переходить на систему особистого голосування, або залишається «симфонічний оркестр під керівництвом Чечетова». Чим більше буде мовчати Президент, тим більше він буде програвати», – каже Розенко.

Президент, як гарант Конституції, мав би говорити вголос – Таран

Утім, дієздатний парламент, який має довіру населення, обмежуватиме важелі впливу президентської гілки влади. Відтак, Віктор Янукович не втручатиметься у ситуацію, що склалася у Верховній Раді доти, доки його дії визначатимуться мотивами особистої вигоди, зауважує політолог Сергій Таран.

«Президент мав би вголос говорити про те, що самі депутати не виконують закони і Конституцію, адже Президента іноді називають гарантом Конституції. Але Президенту поганий парламент вигідний тому, що чим гірший парламент, тим більше уваги до Президента. На превеликий жаль, Янукович мислить категоріями не країни, а, власне, своєї посади, тому він не реагує на те, що відбувається у парламенті» – вважає Таран.

Що Янукович може зробити? – Чечетов

Тим часом у Партії регіонів наполягають, що виведуть парламент з кризи й без втручання Президента. Депутати з більшості мають більше можливостей впливати на опозицію, заявляє перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

«Що він може зробити? Президент ніколи не був ініціатором політичної кризи, а навпаки. Але у даній ситуації, це проблема не Президента, це проблема парламенту. Це проблема тих, хто не хоче, щоб парламент конструктивно працював», – наголошує Чечетов.

Політичний вплив Януковича став меншим ніж у минулому році – Фесенко

Президент, навіть, не намагається вирішити патову ситуацію у Верховній Раді, оскільки, інакше йому довелося б обирати з двох варіантів, кожен з яких є політично невигідним для влади, відзначає політолог Володимир Фесенко.

«Він буде дистанціюватися від цього конфлікту, тому, що силовий варіант не дуже добре виставить його перед Європою, тож хай там краще однопартійці вирішують самі, без участі Президента. Компромісний варіант може сприйматися як прояв слабкості, поступок опозиції. Тай не думаю, що опозиція сприйме участь Президента як модератора, чи посередника у пошуку компромісу. Тож, знову, хай цим займається фракція, а сам він втручатися не буде. Зараз його політичний вплив став меншим ніж у минулому році», – каже Фесенко.

Тим часом, опозиція не припиняє навіть у вихідні дні блокування сесійної зали парламенту, яке розпочалося 4 лютого і не дозолило відкрити другу сесію Верховної Ради сьомого скликання.

Фракції «Батьківщина», «Свобода» та УДАР вимагають від фракцій більшості ввести в дію «сенсорну кнопку», або у інший технічний спосіб забезпечити особисте голосування депутатів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.