ПроФФесіонали придумали нове “покращення” з нашої кишені

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 12.02.2013 10:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19789

Завтра уряд планує затвердити програму активізації економіки на 2013-2014 роки.

Вона містить ключові ініціативи, які стосуються підвищення конкурентоспроможності, поліпшення інвестиційних умов, підтримки національного виробника та експорту, а також імпортозаміщення, повідомляє Комерсант.

План уряду з активізації економіки в 2013-2014 роках, який передбачає бюджетне фінансування обсягом 180 млрд грн, більше не містить жодної фіскальної норми, яка може стимулювати економічний розвиток.

Більшість запропонованих Кабміном заходів підтримки галузей були виключені вже під час доопрацювання програми, перетворивши документ в декларацію про наміри. У ньому залишилися тільки ті норми, які гарантовано забезпечать зростання податкових платежів.

Влада планує домагатися підвищення конкурентоспроможності економіки за рахунок нових податкових заходів. Уряд наполягає на оптимізації податкових пільг у 2013 році, в першу чергу ПДВ та податку на прибуток - загальним обсягом 15-20 млрд грн. За місяць обговорення документа з бізнесом оцінка економічного ефекту знизилася вдвічі - до 6-8 млрд грн.

"Скасовуються пільги, якими ми дуже пишалися, - каже народний депутат, почесний президент індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд (Партія регіонів). - Перелік не зазначений, але я так розумію, що скасують пільги сільгоспмашинобудуванню і енергозберігаючим технологіям".

Виконавчий директор асоціації суднобудівників "Укрсудпром" Юрій Алексєєв стверджує, що його галузь отриманими пільгами, наприклад з податку на прибуток, і так практично не користується, оскільки галузь збиткова.

Відмова від пільг в авіабудуванні несе ризики збільшення собівартості продукції і втрати клієнтів, додає директор з корпоративних зв’язків компанії "Мотор Січ" Володимир Семенов.

З травня 2014 року буде введено загальне декларування доходів фізичних осіб та їх легалізація допомогою нульової декларації (додатково 1 млрд грн надходжень податків).

В уряді також налаштовані на зниження навантаження на фонд оплати праці - у II півріччі буде зменшена ставка ЄСВ і розширена шкала прогресивного оподаткування доходів фізосіб. Конкретного розміру нових ставок в програмі немає, але раніше Державна податкова служба пропонувала зниження ЄСВ до 15%, а депутати Верховної ради - до 18%. Поряд з цим буде збільшена відповідальність роботодавців за несвоєчасну виплату зарплати.

"Адміністративний і Кримінальний кодекси вже передбачають її. Із загального обсягу заборгованості по зарплаті борги приватного сектору складають менше чверті", - пояснює заступник голови ради Федерації роботодавців Дмитро Олійник.

Не обіцяють більше в Кабміні й удосконалення механізму відшкодування ПДВ експортерам. Найбільше не пощастило суднобудівникам. В уряді вирішили відмовитися від їх держпідтримки, яка передбачала держгарантії кредитування і збільшення держзамовлення.

Ця ж доля спіткала і авіаційну промисловість. З 13 умовно стимулюючих заходів в програмі залишилася лише одна - створення потужностей для збільшення виробництва шасі літаків Ан-140 і Ан-148. Ні держзамовлення, ні держгарантій, ні доступного кредитування для лізингових компаній, ні заборони на імпорт літаків-аналогів, термін експлуатації яких перевищує 10 років, галузь так і не дочекалася.

Всі ці заходи вилучені уже на стадії розробки програми. В умовах складного виконання держбюджету ні Мінфін, ні Міндоходов не схвалять жодної норми, яка призведе до скорочення доходів казни або зростання витрат. У програмі залишилися тільки норми, які збільшать податкові надходження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.