Чи виникне в Україні дефіцит ліків через недолугі дії влади?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.02.2013 13:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19808

Громадські організації, лікарі та пацієнти закликали Віктора Януковича скасувати закон про ліцензування імпортних ліків. Свої вимоги вони оголосили на акції, яку провели біля Адміністрації Президента.

1 березня закон набуде чинності. І, крім дефіциту ліків, зокрема, для хворих на СНІД, туберкульоз, гепатит, рак, цукровий діабет, громадські активісти прогнозують також подорожчання імпортних медикаментів. Прорахунки в законі визнають і в МОЗ. Натомість у Держлікслужбі заспокоюють: ні дефіциту, ані подорожчання не буде.

12-річний син Світлани Клименко без ліків іноземного виробництва просто помре, оскільки аналогів немає, наголошує мама.

«У нас всі препарати іноземного виробництва. Це імунодепресант «Циклоспорин» («Сандиммун Неорал», «Екорал»). Це два препарати, які ми зараз приймаємо, щоб не пішло відторгнення кісткового мозку. І якщо цей препарат зникне з 1 березня, то дитину просто не буде чим лікувати, тому що аналога в Україні немає. А в мене цього препарату залишилося десь на 2–3 тижні. І коли ми думали: може, купити наперед, – то в мене немає 10–20 тисяч гривень, щоб я його купила хоч на 3–4 місяці, тому що одна упаковка коштує 1600, а нам їх на місяць потрібно пити три. Якщо ми до цього часу шукали гроші, щоб купити, то тепер ми переживаємо, що будемо шукати, де його купити», – говорить Світлана Клименко.

Мільйони українців залежні від імпортних ліків

Переважна більшість препаратів для лікування онкохворих дітей в Україні – це медикаменти іноземного виробництва, розповідає член опікунської ради Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Ганна Гопко.

«В Охматдиті зараз лежить госпітально 650 дітей, і 90% ліків, які потребують ці діти – імпортні. Вони не мають вітчизняних аналогів. І фармкомпанії, які змушені будуть вчергове, вже четвертий етап проходити ліцензування, можливо, відмовляться, бо потреби цього ринку дуже маленькі, їм невигідно буде. І, відповідно, ми будемо в критичній ситуації, коли опиниться під загрозою життя онкохворих дітей, які залежать від цих саме ліків», – зауважує Ганна Гопко.

Крім онкохворих дітей, щонайменше, постраждають від закону про ліцензування іноземних ліків хворі на СНІД, гепатит, туберкульоз, яких мільйони – вони всі стовідсотково отримують ліки іноземного виробництва, бо аналогів в Україні не існує. Також вся анестезія в Україні – іноземного виробництва. Крім того, на думку активістів, цей закон стане «смертельним вироком» для хворих на цукровий діабет, лише 20% препаратів для лікування цієї недуги виробляється в Україні.

Громадські активісти прогнозують подорожчання і дефіцит

«Україна може себе забезпечити лише на 30% ліками першого й другого ряду. В законі чітко прописані корупційні схеми і можливості корупції серед чиновників. Це призведе до того, що буквально через місяць-два в Україні буде глибокий дефіцит медикаментів. Особливо медикаменти при гострих патологіях, при онкології, при гострій серцево-судинній патології, особливо медикаменти для дачі наркозу, яких в нас немає. Постраждають від того діти і хворі на гемофілію», – наголошує колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук.

Громадські активісти через суперечливий закон прогнозують подорожчання всіх іноземних ліків. Крім плати за звичайну ліцензію, яка становить в Україні 800 гривень, додасться створення лабораторії за 10 мільйонів гривень і проведення аналізів медикаментів.

Держлікслужба: ані дефіциту не буде, ані подорожчання ліків

Натомість голова Державної лікарської служби України Олексій Соловйов запевняє, що ані дефіциту не буде, ані подорожчання ліків.

«Я стримаю своє слово: якщо саме ліцензування імпорту призведе до подорожчання лікарських препаратів, я залишу свою посаду. Я абсолютно не сумніваюся, що дефіциту точно не буде. На складах наших дистриб’юторів зараз є як мінімум три-чотиримісячний запас абсолютно всіх ліків, які необхідні», – запевняє Олексій Соловйов.

Водночас він повідомив, що наразі Держлікслужба лише розробляє остаточні ліцензійні вимоги. Проте за дорученням уряду Держлікслужба поки що спростила ліцензування іноземних ліків, яке відбуватиметься за новим законом. Відтак він запевняє, що з 1 березня ліцензування можна буде отримати винятково на підставі заяви дистриб’ютора. А загалом в Україні є препарати півтори тисячі іноземних виробників.

«П’ять основних дистриб’юторів в нашій країні поставляють 90% імпортних ліків. Для того, щоб вирішити можливість для цих імпортерів ввезти ліки на територію країни, потрібно буде видати на першому етапі 1 березня всього п’ять ліцензій», – зазначає Олексій Соловйов.

В законі були зроблені прорахунки, просто не хочуть зізнатися – МОЗ

Тим часом у МОЗ пропонують відтермінувати введення ліцензування імпортних ліків, розповіла радник міністра охорони здоров’я Ольга Баула.

«В законі були зроблені серйозні прорахунки. Просто не хочуть в цьому зізнатися. Безумовно, має бути або якимось чином відкладене введення закону, тому що та норма, що з 1 березня ви маєте право отримати ліцензію і в це ж 1 березня ви повинні її пред’явити на кордоні і немає у вас часу, який повинний бути обов’язково, щоб адаптувати свою господарську діяльність, адаптувати навіть те, коли ви прийдете в держслужбу з тією ж заявою і її оформити. Це треба скільки ж мати чиновників, щоб в один день оформити всі ліцензії, щоб отримати ліцензії на імпорт? Тому, безумовно, небезпек дуже багато», – визнає радник міністра охорони здоров’я.

І поки в МОЗ запевняють, що роблять усе можливе, щоб не допустити перебоїв із ліками, скасувати цей закон про ліцензування іноземних ліків може лише Верховна Рада, яка зараз не працює. У парламенті відповідний законопроект уже зареєстрований.

Єдиним, хто може втрутитися уже зараз, активісти вважають Президента Януковича. Вони передали йому свої вимоги з підписами трьох тисяч українців. Якщо чиновники не дослухаються і не скасують закон, то як стверджують активісти, «Податковий майдан» владі здасться квіточками.

Вимогу скасувати закон про ліцензування іноземних ліків уже підписали 18 громадських організацій, які захищають права пацієнтів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.