Кремлівські інтриги. У Росії вже шукають заміну Путіну?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 13.02.2013 14:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19809

Політичні еліти Росії вже обговорюють кандидатуру можливого наступника Владіміра Путіна, тим самим послаблюючи позиції нинішнього Президента.

Про це в коментарі виданню Radio Free Europe / Radio Liberty заявив експерт з Росії, професор Нью-Йоркського університету Марк Галеотті.

«Важко уявити, що Путін вже активно думає «Мені вже час йти і хто ж стане моїм спадкоємцем?» Скоріш за все інші люди всередині держави або ж починають співбесіди, або дозволяють собі розмови про правонаступництво, сигналізуючи тим самим Путіну, що він дійсно повинен думати в цих термінах, а якщо він не думатиме, то за нього це зроблять інші», - каже Галеотті.

Якщо це дійсно так, це означає, що дехто всередині еліти вже дивиться на Путіна, як на кульгаву качку. А це би пояснило напруженість і громадські інтриги, які останнім часом розгорнулися в політичному класі.

«Це ознака того, що люди розуміють, що Путін вже не Путін. Він втратив свої зв’язки. І це стає пророцтвом, яке саме себе втілює в життя. Чим більше люди говорять про правонаступництво, тим слабшим стає Путін», - підкреслює Галеотті.

В той же час, на думку російських експертів, Путін все ж сам вже думає над тим, хто б міг продовжувати його курс на посаді Президента.

«Помітно, що Путін думає над формуванням групи, з якої він обиратиме нового Президента. Складність полягає в тому, що він все ще не вирішив, чи хоче він побачити наступника у 2018, чи той йому знадобиться у 2024 році. У другому випадку, звичайно, будуть проблеми. Важко уявити, як він утримуватиме коло наступників 12 років. Цю групу неуникно потрібно буде доповнювати», - вважає політтехнолог Глєб Павловський.

В той же час, ряд російських експертів прогнозують, що Путін вже готується замінити Дмітрія Мєдвєдєва на посаді прем’єр-міністра.

«Мєдвєдєв почав позиціонувати себе надто агресивно як наступник Путіна. У деяких колах розглядають це як передчасний крок і вважають, що це завдало кілька потужних ударів по політичному іміджу прем’єр-міністра», - відмічає політичний аналітик Алєксєй Мухін.

Багато спостерігачів навіть не очікують, що Мєдвєдєв протримається рік на своїй посаді. Якщо Мєдвєдєва замінять «технічним» прем’єр-міністром без політичних амбіцій, таким як Міхаіл Фрадков чи Віктор Зубков, наприклад, це буде вірною ознакою того, що Путін можливо ще не думає над наступниками. Але якщо він обере реального важковаговика, цю людину неминуче розглядатимуть як ймовірного президента.

«Роблячи суперважковаговика прем’єр-міністром ви знаєте, що даєте комусь не лише владу, але й можливість збільшити свою владу», - переконаний професор Нью-Йоркського університету Марку Галеотті.

На його думку, такими людьми, які останнім часом приковують до себе все більшу увагу ЗМІ, є мер Москви Сєргєй Собянін і міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу. Ще одним кандидатом, близьким до Путіна, може стати міністр фінансів Алєксєй Кудрін.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.