ПроФФесіонали таки торгуються з Кремлем за українську ГТС

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 14.02.2013 10:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19816

Україна шукає нові аргументи, щоб домогтися поступок від Росії на переговорах про створення газотранспортного консорціуму і зниження ціни газу.

Зокрема, намагається поставити "Газпром" перед вибором: або пропустити більш дешевий туркменський газ своєю територією, або знизити ціну.

Учора під час візиту Президента Віктора Януковича у Туркменистан НАК "Нафтогаз України" і державний концерн "Туркменгаз" підписали меморандум про співпрацю щодо відновлення закупівель туркменського газу і участі українських компаній в його видобутку, пише "КоммерсантЪ-Украина".

За словами глави українського Міненерго Едуарда Ставицького, Україна збирається постачати газ через територію Росії, але яким чином Київ планує отримати на це згоду Москви, міністр не уточнив.

За інформацією джерела видання у Міненерго, меморандум з Туркменією може вплинути на переговори Києва і Москви щодо створення консорціуму для управління українською газотранспортною системою (ГТС) і зниження ціни газу. Газпром наполягає на тому, що зниження ціни для України до $ 280 за тисячу кубометрів може відбутися лише за "білоруським сценарієм". "Російська монополія пропонує нам знижку на $150 за тисячу кубометрів, але тільки в розмірі свого внеску у статутний фонд консорціуму. А значить, діяти вона буде три-чотири роки", - пояснив співрозмовник видання .

За таких умов Україні вигідніше закуповувати газ в Туркменії, домовившись з Росією про транзит і повністю відмовившись від російського газу. "Ми сказали, що якщо ціни не знижуватимуться, то рано чи пізно Україна відмовиться від дорогого російського газу і замінить його європейським, азербайджанським і власним сланцевим. Якщо ж Газпром "буде блокувати транспортування туркменського газу, то консорціуму не буде. Але навіть якщо Росія дасть нам постійну знижку, туркменський газ зайвим не буде - у нас є трейдери, які могли б реекспортувати його до Євросоюзу". Наприклад, Emfesz Дмитра Фірташа в Угорщині. У прес-службі Газпрому від коментарів наразі відмовилися.

Минулого тижня відбулися українсько-російські переговори про створення двостороннього консорціуму з управління українською ГТС. У Міненерго пояснюють це посилюванням умов отримання кредиту на її модернізацію від Європейського банку реконструкції та розвитку і пасивною позицією ЄС у питанні поставок газу з Європи. У договорі потрібно зафіксувати принцип, за яким Росія повинна транспортувати не менше 60 млрд кубометрів газу в рік і гарантовано сплатити послуги з транзиту на суму $ 2,2 млрд. Ціна газу для України при цьому повинна бути знижена до $ 280 за тисячу кубометрів.

Директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич впевнений, що жорстка позиція Росії на переговорах змушує Україну шукати собі союзників в особі Туркменії і відновлювати відносини з Європою. Це підтверджує заява прес-служби МЗС про намір України інтенсифікувати співпрацю з ЄС і Європейською комісією з питань енергетики в рамках Енергетичного співтовариства (ЕС). У зв’язку з цим наступного тижня заплановано візит міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького в Брюссель і його зустріч з комісаром ЄС з енергетики Гюнтером Еттінгером і генеральним секретарем енергетичної хартії Урбаном Руснаком.

Експерти зазначають, що Україна не повинна відмовлятися від вирішення газового питання у суді. "Низка європейських споживачів вже досягли успіху в Стокгольмському арбітражі, і Україні, безумовно, варто брати з них приклад. Причому позови до Газпрому можна подавати як щодо перегляду ціни на газ, так і по компенсації різниці між обіцяної прокачуванням газу в 110 млрд кубометрів і реальним транзитом в 75 млрд кубометрів ", - говорить керуючий партнер AstapovLawyers Андрій Астапов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.