Вчені припускають, що знайшли наймолодшу чорну діру в нашій Галактиці

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.02.2013 17:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19825

Американські астрономи заявили, що рештки наднової W49B у сузір’ї Орла можуть приховувати в собі наймолодшу чорну діру у нашій Галактиці.

За словами вчених з Массачусетського технологічного інституту, про це свідчать незвичайний спектр досліджуваної наднової і досить низький рівень рентгенівського опромінення, яке виходить із центру зірки.

Дослідники також зазначили, що рештки наднової незвичайним чином витягнуті і схожі на еліпс. Це свідчить про вкрай незвичайні обставини загибелі зірки, яка породила її.

Як припускають астрономи, отримані ними дані дослідження свідчать про виявлення нової молодої чорної діри. Зірка, яка породила наднову, в останні миті перед вибухом наднової скинула свої зовнішні оболонки, які були "притягнуті" до її полюсів і викинуті у вигляді джетів - тонких струменів з дуже гарячої плазми, що рухаються зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Результатом подібного спалаху, крім хмари з розпеченого газу і джетів, повинен був стати надкомпактний об’єкт на місці колишнього ядра світила.

За словами вчених, найбільш імовірним "жителем" центру наднової повинна бути чорна діра, вивчення якої допоможе зрозуміти, як формуються та еволюціонують такі об’єкти.

Раніше вчені з’ясували, що надмасивні чорні діри ростуть набагато швидше, ніж передбачалося раніше. Про це свідчать дані, отримані з телескопів Кека, Хаббл та VLT.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.