Секретаріат Президента знає, чому ЄС відмовив Україні

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 23.01.2007 17:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1984

Відсутність у новій угоді Україна-ЄС положення про перспективу членства України в Євросоюзі викликана тими процесами, які відбуваються не в Україні, а на території ЄС.

ЄС змушує Україну шукати інші форми євроінтеграції?

Таку думку висловив заступник керівника Секретаріату Президента Олександр Чалий сьогодні на брифінгу в Секретаріаті Президента.

"Відбулося те, що прогнозувалося. До цього потрібно ставитися серйозно. Це реальність, яка викликана причинами не всередині України, а зумовлена процесами, які відбуваються на території Євросоюзу. Є речі, які не залежать від нас", - сказав Чалий.

Разом із тим, він позитивно оцінює рішення ради ЄС про видачу мандату для початку переговорів щодо тексту нової угоди Україна-ЄС.

"Ми чекаємо, що під час зустрічі "трійки", яка відбудеться 6 лютого в Україні, буде дано сигнал про початок переговорного процесу щодо тексту нової угоди", - сказав Чалий.Заступник глави Секретаріату також позитивно оцінює роль Фінляндії та Німеччини, за сприяння яких було ухвалено рішення про видачу цього мандата.

Чалий підкреслив, що Україна не має альтернативи європейської інтеграції. "Нам вчора не сказали так, але нам вчора не сказали ні.

Тобто європейська перспектива України як зовнішньополітичний вимір зберігається. Європейській інтеграції альтернативи немає, просто нам потрібно шукати інші форми європейської інтеграції в найближчі 5-10 років", - додав він.

На його думку, зараз Україні потрібно зосередитися на внутрішній трансформації. "Тобто трансформація суспільства України під євростандарти і під євроцінності. Але темпи цієї трансформації вже більшою мірою залежатимуть від нової якості наших відносин", - вважає він.

Як повідомлялося, 22 січня Рада міністрів закордонних справ ЄС прийняла мандат Єврокомісії на переговори з Україною щодо нової Посиленої угоди, який повинен замінити угоду про партнерство і співпрацю, дія якого завершується в 2007 році.

В своєму документі Рада міністрів ЄС вирішила, що нова Посилена угода не повинна передбачати наперед ніякого майбутнього розвитку двосторонніх відносин. Це означатиме, що в угоді, з одного боку, не буде положення про можливість членства України в ЄС, але, з другого боку, не буде положення й про неможливість такого членства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.