Регіонали зібралися на позачергові вибори?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 18.02.2013 10:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19843

У Партії регіонів почали підготовку до позачергових парламентських виборів. Джерела стверджують, що вони будуть проходити на мажоритарній основі і що відповідний законопроект вже готовий.

У керівництві Партії регіонів втратили надію на позитивний результат переговорів і почали підготовку до позачергових парламентських виборів, заявили "КомерсантЪ-Україна" відразу кілька джерел у законодавчій і виконавчій владі. "Це питання узгоджено.

Якщо опозиція продовжить блокувати трибуну, Президент розпустить Верховну раду. Позачергові вибори відбуватимуться за мажоритарною системою", - повідомив співрозмовник видання в ПР.

Джерела в ПР стверджують, що законопроект про введення мажоритарної виборчої системи вже готовий, а його обговорення відбулося 13 лютого в штабі партії на вулиці Липській.

"Всі документи на Липській, підготовку законопроекту курирує Олександр Єфремов, - пояснило джерело. - Незважаючи на блокування, почате опозицією, у виграші все одно опинимося ми. Якщо парламент розблокують, ми будемо приймати потрібні нам закони, не розблокують - у президента з’являться підстави для оголошення дострокових виборів, на яких ми, з урахуванням стовідсоткової мажоритарки, точно отримаємо більшість голосів ".

У Партії регіонів підкреслили, що якщо Рада розпочне роботу через 30 днів, після закінчення яких у глави держави з’явиться право розпустити парламент, президент зможе ним скористатися в будь-який момент. І, як стверджують джерела, швидше за все він ним скористається. Нібито Віктору Януковичу надали дані, згідно з якими перемога "регіоналів" неминуча, і проведення виборів за мажоритарною системою дозволить представникам ПР отримати більшість в Раді.

"Якщо вийде так, що ще тиждень-другий парламент не буде працювати, доведеться виходити на дострокові вибори, хоча ми цього не хочемо, - заявив перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. - При цьому необхідно повністю зачистити політичний ландшафт і ввести мажоритарну виборчу систему , тому що при нинішній системі конфігурація у Раді не зміниться". Чечетов упевнений, що в разі проведення виборів на мажоритарній основі ПР отримає не 208, а 300 депутатів". "Зміни до закону про вибори внести нескладно, це можна зробити відразу після того, як буде прийнято рішення про перевибори", - зазначив Чечетов.

Заступник спікера ВР Руслан Кошулинський (ВО "Свобода") назвав заяви про можливий розпуск парламенту блефом.

"Ми спокійно ставимося до цих заяв, розуміємо, що це мильна бульбашка і більше нічого ... Щоб змінити формат виборчого законодавства, за це потрібно проголосувати. Відповідно, необхідно потрапити до сесійної зали, але в ст. 2 закону про регламент говориться, що пленарні засідання проводяться виключно в цьому приміщенні. В такому випадку потрібно силовий варіант розблокування сесійної зали, а це вже виходить за рамки ", - обурився віце-спікер.

Враховуючи, що трибуна парламенту була заблокована 5 лютого, крайній термін, коли Верховна рада повинна почати роботу, закінчується 6 березня. Якщо до цього часу народні депутати не зберуться на засідання, Віктор Янукович вже 7 березня отримає право достроково припинити повноваження нинішнього парламенту. Таким чином, якщо Указ про розпуск Ради буде підписаний в цей же день, то з урахуванням 60 днів на виборчу кампанію позачергові парламентські вибори можуть відбутися вже 6 травня.

"Не виключено, що позачергові вибори в Раду, якщо таке рішення буде прийнято, відбудуться в один день з виборами мера столиці та Київради. Орієнтовно в кінці травня-початку червня", - сказало джерело в ПР.

Голова парламентської фракції ПР Олександр Єфремов 15 лютого спростував підготовку до позачергових парламентських виборів: "У мене немає інформації, що на вулиці Банковій (в Адміністрації Президента - ред .) дано вказівки готуватися до виборів. Ми до виборів не готуємося".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.