Україна стає на шлях Білорусі?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.02.2013 11:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19844

Шансів на створення тристороннього газового консорціуму за участю європейської сторони практично не залишилося.

У цьому переконані експерти. Натомість Київ і Москва впритул наблизилися до створення двохстороннього газового консорціуму. Якщо це станеться, наголошують фахівці, Україна порушить низку міжнародних договорів і це означатиме для неї втрату участі у Європейському енергетичному співтоваристві. Що ж вигод, які може отримати Україна – це знижка ціни на російський газ, яка діятиме кілька років.

Київ веде переговори і з Росією, і з ЄС щодо модернізації української газотранспортної системи. Про це заявив міністр енергетики Едуард Ставицький в інтерв’ю одному з українських телеканалів, відповідаючи на питання журналістів щодо домовленостей з Росією про створення двостороннього консорціуму.

«Ми перебуваємо у постійному переговорному процесі, як з нашими колегами з Росії, так і з Європейського Союзу щодо модернізації нашої газотранспортної системи, – сказав Ставицький. – Треба чекати, як ми проведемо ці переговори».

Але, за словами експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, наразі українська сторона не веде ніяких переговорів з ЄС щодо створення газотранспортного консорціуму. Що ж до створення консорціуму між Україною та Росією, то, на думку Нарбута така ймовірність висока.

«Така ймовірність вища, ніж вона була до 2013 року, – наголошує Нарбут. – Якщо такий консорціум буде створений, то він може бути створений і у формі управління, яке дуже швидко буде переведене за білоруською, або подібною схемою у форму власності. Оскільки Росію цікавить власність і повний контроль. Наскільки мені відомо, у цьому переговорному процесі з російського боку були висунуті умови щодо 60-відсотків власності у консорціуму».

Народний депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах переконує Радіо Свобода, що створення двохстороннього газового консорціуму з Росією наразі є неможливим. Як член Європейського енергетичного співтовариства Україна ратифікувала так званий другий енергопакет, згідно з яким транспортування, торгівлю і видобуток нафти та газу не може здійснювати одна компанія. Відтак, зазначає Кінах, «Газпром», який займається торгівлею газом не може бути власником газотранспортної системи.

Україна втратить членство в Енергетичному співтоваристві?

«З 1 лютого 2011 року Україна є членом Європейського енергетичного співтовариства, – коментує Кінах. – До того ж, український парламент ратифікував Європейську хартію, яка має силу закону. Як член Енергетичного співтовариства, Україна має виконувати відповідні умови. Головна із них – розподіл функцій видобутку, добування і реалізації природного газу. Тому на цей час цей консорціум неможливий».

Юридичних можливостей обійти цю заборону і справді немає, зазначає голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик. Створення двохстороннього консорціуму означатиме для України втрату членства у Європейському енергетичному співтоваристві. Експерт переконаний, що саме до цього і йде, а шансів на створення тристороннього консорціуму за участю України, Росії та ЄС наразі практично не залишилося.

«Немає і великого бажання у керівництва, – коментує Боровик. – Психологічно наше керівництво не готове до прозорості. При цій владі шансів на створення тристороннього консорціуму дуже мало. Сторони дуже близькі до домовленостей у двохсторонньому форматі. Та що тут говорити, коли офіційно жодного разу не запрошували європейську сторону до обговорення процесу створення консорціуму з європейською стороною, чи то з однією компанією, чи з пулом компаній».

Паритету з Росією не буде – експерт

Якщо ж двохсторонній консорціум буде створений, то це відбудеться на умовах Росії, пояснює експерт з енергетичних питань Центру імені Разумкова Володимир Омельченко. Тож ні про які паритетні умови йтися не може.

«Росія не погодиться, їй не потрібні ніякі паритетні умови, їй потрібний повний контроль над ГТС, – переконаний Омельченко. – Ніяка європейська сторона не буде долучена, тому що в іншому випадку Росія просто припинить переговорний процес. Якась інформація може бути просто як тло, яке відволікатиме, що там буде долучена європейська сторона, або ж будуть залучатися європейські інвестиції. Це лише тло, але реально цей консорціум може бути створений тільки на умовах російської сторони».

Проте джерела в українському уряді стверджують, що формально консорціум із управління ГТС може мати лише двох власників, Україну та Росію, і для цього не обов’язково покидати Європейське енергетичне співтовариство. Оскільки у самому Євросоюзі не все гаразд із виконанням енергопакетів. Єврокомісія вже давно розглядає варіант звернення до суду проти 18 із 27 членів ЄС за недотримання умов другого і третього енергопакетів. Зокрема, проблеми можуть мати Франція, Великобританія та Іспанія. Відтак, ЄС може закрити очі на консорціум України та Росії, у якому не буде присутня європейська компанія.

Між тим, керівництво України офіційно продовжує заявляти про наміри модернізувати трубу за допомогою європейського партнера. Для цього навіть вже створили окрему філію в «Укртрансгазі» – «Дирекцію з будівництва та реконструкції газотранспортної системи» для робіт по модернізації ГТС. Компанія планує вкласти 230 мільйонів доларів власних коштів у модернізацію газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород». Решту – 308 мільйонів доларів Україна розраховує залучити у європейських фінансових установ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.