Французький політолог: Новий процес проти Тимошенко складає враження, що влада заздалегідь визначила її винною

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 18.02.2013 12:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19846

Новий процес проти Юлії Тимошенко складає враження, що керівництво України заздалегідь визначило її винною.

Про це в інтерв’ю Тиждень.ua сказала доктор політології, викладач Західного Паризького університету та Паризького Інституту політичних досліджень Юлія Шукан.

«Я воліла б наголосити на трьох елементах, які викликають запитання та змушують засумніватися в неупередженості цього нового процесу. Передовсім, бачимо грубу неповагу до принципу презумпції невинуватості. Складається враження, що вище керівництво України заздалегідь визначило Тимошенко винною», - зазначила Шукан.

За її словами, показовим у цьому сенсі виглядає турне по західних столицях заступника Генерального прокурора України Рената Кузьміна.

«Під час цих поїздок Кузьмін намагався переконати західних політиків у причетності Тимошенко до вбивства Щербаня, та, схоже, навіть пропонував їм подивитися доказову базу розслідування. За відсутності незалежного судового рішення, така поведінка суперечить принципу презумпції невинуватості, гарантованого в Україні, і не може спричинити нічого іншого, крім абсолютного нерозуміння з боку західних дипломатів та політиків», - наголосила французький політолог.

По-друге, підкреслила Шукан, не видається забезпеченим Юлії Тимошенко і право на захист.

«Йдеться, зокрема, про право розгляду справи незалежним та неупередженим судом, право мати достатньо часу, щоб підготувати свій захист, а також про право захищати себе в суді самостійно або за посередництвом адвоката. В цьому сенсі, відсутність Юлії Тимошенко в судовій залі, під час виступів свідків, виглядає дивною. Тим більше, якщо вірити адвокатам екс-прем’єра, вона чітко повідомила про своє бажання бути присутньою на слуханнях. Її участь дозволила б співставити покази свідків з іншими фактами та дістати необхідні уточнення», - відзначила експерт.

По-третє, за словами Шукан, засумніватися в неупередженості нового процесу проти Тимошенко змушують і оприлюднені нещодавно докази та свідчення.

«Нові елементи доказів, зібрані під час слідства та оприлюднені минулого тижня, мають доволі неточний характер, в тому сенсі, що свідки розповідають не те, що вони самі бачили та можуть констатувати, а що вони чули від третіх осіб про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня. Йдеться, отже, про непрямі свідчення, які не можна ані перевірити, ані відхилити. До того ж, свідчення стосуються фактів або дій, що були скоєні понад дванадцять років тому, і за весь цей час свідки жодним разом про них не згадували», - зауважила експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.