Профанація. Регіонали активно “забалакують” персональне голосування

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 18.02.2013 14:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19847

Лідери парламентських фракцій мають нести відповідальність за не персональне голосування їхніх депутатів.

Про це журналістам заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов після зустрічі голів фракцій у спікера Володимира Рибака.

За його словами, на даний момент відповідальність має бути щонайменше політичною, однак розглядається перспектива внесення змін до законодавства для посилення цієї відповідальності.

"Щоб не було інсинуацій, керівники фракцій беруть на себе відповідальність за персональне голосування своїх депутатів", - сказав Єфремов.

Він також додав, що на засіданні у спікера Володимира Рибака розглядалася можливість голосування по вівторках та четвергах, однак це питання все ще залишається предметом дискусій.

Крім того, за словами Єфремова, переговори продовжаться о 13 годині понеділка.

"У нас ще є час, і ми достатньо розумні люди для того, щоб домовитися", - сказав він.

Від “Аратти”: Конституція України визначає, що кожен народний депутат ухвалює рішення про свою позицію щодо голосування за те чи інше рішення й голосує персонально.

Це положення Конституції також віддзеркалено у законі "Про статус народного депутата України". При тому, що тиск на нардепа у будь-якій формі - не допускається. Про це свідчить й стаття 344 Кримінального кодексу України, яка визначає термін покарання за таку дію.

Отже, чинне законодавство чітко визначає, що кожен народний депутат самостійно формуючи ставлення до тих чи інших законодавчих ініціатив повинен висловлювати його шляхом голосування. Отже виникає питання: до чого тут лідери фракцій? Де, в якому законі лідеру фракції, який є таким самим нардепом, як і решта, і виконує, за згодою колег, лише представницьку функцію і озвучує позицію фракції, делеговано ще й право адміністративно-начальницької влади? І на підставі чого саме лідер фракції має нести якусь відповідальність за дії чи бездіяльність когось із колег? Тим більше - за вчинення колегою протиправних дій? Здається в українському законодавстві, на щастя, немає принципу солідарної відповідальності.

Отже, очевидно, що ідея пана Єфремова не несе ніякого практичного змісту і сумнівна, з точки зору чинного законодавства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.