Челябінський болід прилетів із сузір’я Пегаса

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 18.02.2013 17:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19852

Фінські вчені з проекту з радіозондування атмосфери KAIRA визначили радіант Челябінського боліда - місце на небесній сфері, звідки з точки зору земного спостерігача летіло космічне тіло.

Як з´ясувалося, воно знаходиться в сузір´ї Пегаса, повідомляється на сайті проекту.

Як повідомлялося раніше, 15-го лютого жителі ряду регіонів Уралу спостерігали політ боліда - вогненної кулі з димним хвостом. Падіння завершилося яскравим спалахом і потужним вибухом, ударною хвилею було пошкоджено будівлі, вибито скло, більше тисячі людей звернулися по медичну допомогу.

Цього ж дня ввечері в 27 тисячах кілометрах від Землі пролетів астероїд 2012 DA14, тому відразу виникли припущення про зв´язок цих двох подій. Проте астрономи заявляли, що це два різних космічних тіла, ніяк не пов´язані між собою. Це підтверджують і розрахунки, виконані фахівцями KAIRA (Kilpisjärvi Atmospheric Imaging Receiver Array), які займалися радіолокацією астероїда.

«Астероїд 2012 DA14 наближався до Землі з півдня, пролетів повз Землю та пішов на північ. Однак Челябінський болід прийшов з іншого напрямку, з точки зору спостерігача, що знаходиться в місті, його радіант був вище і лівіше висхідного Сонця», - йдеться в повідомленні.

За оцінками фінських вчених, радіант Челябінського боліда мав пряме піднесення (довгота на небесній сфері) 22 години і схилення (широта) - +20 градусів. Ця точка знаходиться в сузір´ї Пегаса, правіше від сузір´я Лебедя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.