Парламент буде розблоковано тільки після прийняття нового закону

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.02.2013 15:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19864

Опозиція вважає, що робота парламенту можлива тільки за умови прийняття закону про персональне голосування.

«Якщо засідання Верховної Ради розпочнуться, то розпочнуться вони тільки з особистого голосування шляхом підняття руки», - заявив сьогодні на брифінгу в парламенті голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк по завершенню зібрання керівників фракцій.

«Базовий принцип переговорів – жодному слову «регіоналів» ми не довіряємо. Саме тому, якщо мова іде про забезпечення процедури особистого голосування, то така процедура повинна розпочатись з особистого голосування шляхом підняття рук», - наголосив він.

Саме через підняття рук, за його словами, має бути проголосовано перший акт парламенту. Таким актом, наголосив він, мають бути зміни до Регламенту Верховної Ради, які унеможливлять неособисте голосування.

Він наголосив, що наразі триває активна робота над розробкою механізму відповідальності за неособисте голосування і унеможливлення підписання законів, не проголосованих особисто.

За словами Яценюка, ці механізми «повинні бути дуже чітко викладені в законі»: «Ніяких меморандумів, ніяких усних домовленостей. Тільки прийнятий, проголосований шляхом підняття рук закон, який підписаний президентом і який вступив в законну силу (був офіційно оприлюднений. – ред.). Це може стати запорукою розблокування парламенту - Ефективний закон, який не дає можливості голосувати одній особі за іншу».

Яценюк підкреслив, що один із запобіжників неособистого голосування, на якому наполягає опозиція, полягає в тому, що в разі виявлення таких фактів закон не підписується головою Верховної Ради, а переголосування здійснюється виключно шляхом підняття рук.

Лідер фракції «Батьківщина» наголосив, що зміни до Регламенту передбачають, що картки депутатів, які відсутні в парламентській залі за даними письмової реєстрації на момент відкриття засідання, вилучаються і блокуються. Депутати, які порушують принцип особистого голосування: віддали свою картку, взяли чужу картку або не проголосували, – вилучаються з парламентської зали і не мають можливості брати участь в голосуванні: «Рішення про це повинно приймати не 226 голосів, а 150», - підкреслив голова фракції «Батьківщина».

Ще одна умова, підкреслив він, - що депутати не отримують заробітну плату у тому випадку, якщо парламент заблоковано.

Яценюк також наголосив, що опозиція наполягає на відновленні роботи системи особистого голосування, яка унеможливлює голосування за іншу особу.

Лідер фракції ПР Олександр Єфремов сьогодні на брифінгу у парламенті повідомив, що в цілому його однопартійці згодні з пропозиціями опозиціонерів. Однак, регіонали наполягають на повній забороні блокувань трибуни і демаршів опозиції під час засідань.

Щодо покарання за неперсональне голосування Єфремов повідомив, що є домовленість про введення санкції до порушника: заборони на три дні брати участь у пленарних засіданнях.

Він повідомив, що наразі остаточних домовленостей поки не досягнуто і ввечері переговори будуть тривати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.