Асиметрія обличчя: ліва половинка красивіша за праву?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.02.2013 15:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19865

Ваша краща половина - це ліва половина, стверджують американські вчені. Їх експерименти показали: фотографії лівої частини обличчя викликають більшу симпатію, ніж зображення правої.

Антропологи давно звернули увагу на феномен асиметрії обличчя

Ви теж помічали, що на фотографіях ваше обличчя виходить красивіше зліва? Не у всіх, але у 90% людей саме так. Чому ж?

За словами дослідників Келсі Блекберна (Blackburn Kelsey) і Джеймс Шірілло (Джеймс Schirillo) з Університету Wake Forest в США, люди оцінюють емоції одне одного в основному за виразом обличчя. Наші, виключно спеціалізовані м’язи, здатні передавати унікальні емоції, а ліва половина обличчя може відображати їх найбільш інтенсивно і точно. Результати дослідження опубліковані в журналі Experimental Brain Research.

Вірогідно, цей факт давно відомий багатьом художникам - велика частина портретів, як правило, демонструє лівий профіль людини.

У ході свого дослідження вчені попросили учасників оцінити приємність чорно-білих фотографій чоловіків і жінок, що демонструють або праву, або ліву половину їхнього обличчя. Деякі фотографії були дзеркально відображені так, що права сторона на світлині опинялася ліворуч, - щоб зробити результати тесту більш об’єктивними. Вчені виявили, що у всіх учасників більш щире розташування викликали зображення лівих половин осіб, навіть якщо вони були дзеркально відображені і здавалися правими.

Зацікавленість у зображенні вчені оцінювали не тільки за результатами опитування, але і по мірі розширення зіниць. Як відомо, зіниці розширюються, коли нас щось цікавить, і звужуються, коли ми бачимо щось неприємне.

У результаті виявилося, що зображення лівої частини обличчя дійсно вважаються більш емоційними і приємними з естетичної точки зору.

Пояснити цей феномен можна тим, що ліва частина обличчя контролюється правою півкулею головного мозку, що відповідає за образне мислення.

Одним з перших хто звернув увагу на асиметрію обличчя був відомий радянський антрополог М.М.Герасімов. Він першим встановив, що асиметрична будова обличчя прямо диктується асиметрією черепа. З цього він зробив висновок про необхідність проводити реконструкцію роздільно по половинам обличчя.

Ліва половина обличчя здається більш привабливою



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.