Розповідаючи громадянам про опозицію, регіонали “забули” про свій абсолютний рекорд блокувань перламенту

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 19.02.2013 19:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19871

Нинішнє блокування роботи Ради є третім за тривалістю з 2000 року. Найдовше Раду блокували регіонали у 2008 році – 29 робочих днів.

Блокування трибуни Верховної Ради представниками фракції Партії регіонів та КПУ, що були в опозиції, розпочалося 18 січня того року. Депутати цих фракцій вимагали від на той момент спікера парламенту Арсенія Яценюка відкликати лист про приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО.

Попри те, що перша сесія Ради VI скликання повинна була закритися 28 січня, фактично її закриття і відкриття наступної сесії парламенту цього скликання через блокування було аж 5 лютого. Однак після формального "запуску" роботи Ради її знову заблокували депутати ПР і комуністи.

Блокування роботи парламенту тривало до 6 березня

З 27 червня по 6 липня 2006 року фракція Партії регіонів блокувала сесійну залу ВР, вимагаючи обирати голову Верховної Ради шляхом таємного голосування і виступали проти голосування за кандидатури прем`єра і спікера в одному пакеті. Також представники Партії регіонів не погоджувалися з розподілом керівних посад у парламенті.Блокування завершилося укладенням так званої антикризової коаліції, до складу увійшли 186 депутатів від ПР, 31 депутат від СПУ та 21 депутат від КПУ.

Нинішнє блокування парламенту посідає третю сходинку за тривалістю. Воно розпочалося 5 лютого, тобто триває вже 11 робочих днів. Опозиція вимагає забезпечення персонального голосування депутатів.

13-16 травня 2008 року Раду блокували депутати від фракції БЮТ. Приводом для цього стала вимога про негайне ухвалення «антиінфляційних законів» і низки кадрових рішень, зокрема, зміну голів Фонду держмайна і Антимонопольного комітету. Тоді ж БЮТ заблокував виступ президента України зі щорічним посланням до Ради. Умовою для розблокування роботи Ради стала домовленість між партнерами по коаліції про розгляд антиінфляційних законів взамін на прийняття закону про Кабінет міністрів. Втім, ця угода не дозволила затвердити запропоновані БЮТ закони в повному обсязі.

Загалом, як правило, блокування Верховної Ради тривали 1-2 дні.

Депутати колишніх скликань вважають, що блокування не є ефективним способом пошуку компромісу чи ухвалення певних рішень.

"Я вважаю, що такий метод може бути застосований, коли немає інших методів, коли вичерпані інші. А зараз ми бачимо специфічне блокування. Блокування є відкрите і приховане, коли засідання не проводиться, а кажуть, що люди працюють в округах, а їх там і близько немає. Фактично Рада заблокована. Якщо оцінювати вигоду нинішнього блокування з точки зору вигоди українському народу, то якщо дивитися зі сторони прийняття непопулярних рішень, то це вигідно. З точки зору більших стратегічних інтересів України - це не вигідно", - заявив в коментарі депутат чотирьох скликань Верховної Ради Юрій Кармазін.

"До блокувань я ставлюся достатньо критично. Люди, які починають блокування не продумують виходу з них. Тому з цього погляду мабуть найвдалішим було блокування у червні 2006 року, коли регіоналам вдалося досягти поставлене завдання. Вони тримали Раду до того дня, поки самим не вдалося створити коаліцію і зруйнувати "помаранчеву". Всі інші (блокування - Ред.) лише дестабілізували роботу Ради і результату серйозного не давали. Крім тих коротких блокувань 2001 і 2004 року, де результати були миттєві. Їх просто використовували, щоб призупинити роботу парламенту, в результатів якої було щось прийнято", - заявив депутат чотирьох скликань парламенту Тарас Чорновіл.

Нагадаємо, що протягом 10 сесії Ради депутати від опозиції щонайменше шість разів блокували роботу парламенту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.