У ПАРЄ Тимошенко і Луценку можуть надати статус політв’язнів

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 21.02.2013 21:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19903

Екс-прем’єру Юлії Тимошенко та колишньому очільнику МВС Юрію Луценку необхідно терміново надати статус “політичних в’язнів” в рамках визначення, прийнятого Парламентською Асамблеєю в жовтні 2012 року.

Про це заявив доповідач ПАРЄ з питання розмежування політичної та кримінальної відповідальності Пітер Омтзіхт (Pieter Omtzigt, Нідерланди, Європейська народна партія).

Таку заяву він зробив за підсумками триденного візиту в Україну (19-21 лютого), під час якого Омтзіхт зустрівся у в’язниці з Луценком, говориться в повідомленні ПАРЄ.

"Я хотів би нагадати, що Асамблея у своїй резолюції 1862 (2012 рік), вже закликала президента України розглянути всі доступні для нього правові засоби, щоб звільнити Тимошенко і Луценка, і вказала, що якщо ці вимоги не будуть виконані, ПАРЄ може розглянути питання про можливі санкції ", - нагадав він.

Депутат ПАРЄ також нагадав і про рішення Європейського суду з прав людини, який визнав, що арешт Луценка порушує Європейську конвенцію з прав людини по багатьом пунктам, включаючи також і висновок про існування "інших, ніж правові, мотивів для його арешту".

Омтзіхт планує представити свою доповідь найближчим часом.

Нагадаємо, 13 лютого прес-служба Юлії Тимошенко повідомила, що Конгресмен США підготувала проект резолюції з вимогою до влади України негайно звільнити всіх політичних в’язнів.

Як відомо, 26 січня 2012 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію щодо України, в якій рекомендувала, зокрема, зняти обвинувачення в перевищенні влади й зловживанні владою з колишніх вищих чиновників і забезпечити їхню участь у виборах Верховної Ради. При цьому ПАРЄ готова до застосування санкцій проти України.

22 вересня 2012 року Сенат США схвалив резолюцію, запропоновану сенатором-республіканцем Джеймсом Інхофом у співавторстві з сенатором-демократом Діком Дурбіном, та закликав Держдепартамент запровадити візові санкції стосовно посадових осіб України, причетних до політичного переслідування Тимошенко.

Сенат також наголосив, що подальше утримання Юлії Тимошенко у в’язниці ставить під загрозу відносини між Сполученими Штатами та Україною.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.