ЄС допоможе Україні позбутися газової залежності від Кремля

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.02.2013 10:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19905

Єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявляє про готовність ЄС допомогти Києву перетворитися з транзитера на виробника і експортера газу.

Про це повідомила служба комісара за підсумками зустрічі з міністром енергетики України Едуардом Ставицьким.

"Спільнота пропонує Україні юридичну безпеку. Іноземні компанії будуть інвестувати в її трубопроводи, в енергетичну торгівлю і виробництво енергії. Компанія Shell не займалася б розробкою сланцевого газу в Україні без чіткої правової бази", - зазначив він.

Крім того, єврокомісар заявив про готовність ЄС "вивчати з Україною її невикористаний потенціал зберігання газу і розвивати в цілому те, як Україна може перетворитися з транзитної країни в виробника, імпортера та експортера газу, і як можуть бути оптимізовані можливості зберігання".

"Енергетичне співтовариство також допомагає Україні диверсифікувати свій імпорт газу. Вже зараз Україна має можливість отримувати німецький газ через Польщу, оскільки газопровід можна використовувати в двох напрямках. В майбутньому це може бути застосовано і щодо інших трубопроводів", - запевнив Оттінгер.

У свою чергу міністр енергетики Едуард Ставицький повідомив, що Україна "закінчує оновлення енергетичної стратегії до 2030 року, а також готова продовжити роботу по імплементації наших зобов’язань в рамках Договору про заснування Енергетичного співтовариства".

"При цьому важливим для нас є забезпечення рівних умов для всіх учасників процесу, а також співпраця на принципах солідарності та взаємного захисту інтересів", - зазначив він.

"За підтримки ЄС українська сторона вже зараз почне впроваджувати основні положення майбутньої угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також продовжить відповідне забезпечення виконання положень Договору про заснування Енергетичного співтовариства", - висловив упевненість міністр.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Україна і Росія розпочали переговори про створення двостороннього газового консорціуму.

Згодом директор департаменту Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Костянтин Бородін заявив, що створення газового консорціуму є необхідним для України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.