ЧФ Росії відмовляється виконувати рішення українських судів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.01.2007 13:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1991

У вівторок, 23 січня, Чорноморський флот Росії не допустив українських судових виконавців на радіонавігаційну станцію в Генічеську.

МАРС-75. Фото - genichesk.com.ua

Командування ЧФ розцінило дії виконавчої служби Херсонської області з примусового вилучення в ЧФ РФ радіонавігаційної системи - станції "МАРС-75" гідрографічної служби Чорноморського флоту РФ, розташованої в місті Генічеськ Херсонської області, як неправомірні.

У службі інформації і громадських зв’язків ЧФ РФ висловили припущення, що примусове вилучення в ЧФ РФ радіонавігаційної системи - станції "МАРС-75" неможливо, оскільки такі дії "суперечать базовим угодам щодо Чорноморського флоту і не можуть бути здійснені".

У службі інформації ЧФ РФ зазначили, судовим виконавцям було відмовлено в прийнятті розпорядження про примусове вилучення станції "МАРС-75" і в допуску на територію військового об’єкта на підставі того, що "російсько-українські угоди 1997 року є міждержавними і визначають порядок майнових питань тільки в рамках двосторонньої комісії".

За твердженням служби інформації, головний судовий виконавець Херсонської області Ігор Маникін у якості "підстави для своїх дій пред’явила рішення Господарського суду Херсонської області".

"Втручання у внутрішні справи України"

Тим часом Всеукраїнська молодіжна громадська організація Студентське братство в зв’язку з інцидентом у Генічеську висловлює протест проти "нових спроб втручання Росії у внутрішні справи України і невиконання нею рішень господарського суду Херсонської області".

Лідер братерства Олег Яценко заявив про те, що молодіжна організація "особливо обурена тим, що в цей раз перешкоджання діям українського судового виконавця відбулося не в Криму чи Севастополі, а в Генічеську, за сотні кілометрів вглиб української території, де ніколи не було і не може бути російських військових баз".

Тут, за його словами, Чорноморський флот Росії ще в 1990-х роках захопив і утримує всупереч україно-російським угодам стратегічну радіонавігаційну станцію "МАРС-75", що розташований на березі Азовського моря.

Студентське братство зазначає, що "МАРС-75" "ніколи не міг бути російським військовим об’єктом, оскільки належить Міністерству транспорту і зв’язку України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 1998 року, а тимчасові бази російського флоту в Північному Причорномор’ї є лише в Криму і Придністров’ї".

Олег Яценко додав, що в зв’язку з участю російських морських піхотинців у сьогоднішньому інциденті в Генічеську "Студентське братство" закликає Міністерство внутрішніх справ України "припинити переміщення підрозділів російської морської піхоти з Криму в Херсонську область, і таким способом сприяти звільненню станції "МАРС-75" від окупації з боку ЧФ РФ".

Крім того, сказав він, "Студентське братство" закликає Міністерство закордонних справ України "роз’яснити відповідною нотою російській стороні, що за згодою країн СНД від 1992 року рішення господарських судів однієї країни (України) є обов’язковими для виконання іншою країною (Росією)".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.