Участь у «діалозі» Януковича брали лише обрані

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.02.2013 19:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19911

Президент Віктор Янукович провів «Діалог з країною».

Він понад 4 години спілкувався з журналістами-модераторами у студії та відповідав на запитання громадян із різних міст та сіл, які ставилися у режимі прямого включення. До початку телеефіру місця, в яких збирали людей, щоб ставити запитання Президентові, приховувалися. Відомо було лише про те, що одне з них – це майдан Незалежності у Києві. Пізніше, під час ефіру, саме там виник конфлікт між знімальною групою та громадянами, які прийшли запитати Президента про наболіле. Вони запідозрили, що до мікрофону допускають лише тих, хто був у списку організаторів.

За словами Президента Віктора Януковича, він не ображається на різкі заяви екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на свою адресу. Про це він сказав під час спілкування з громадянами у рамках телепроекту «Діалог із країною», який транслювався в прямому ефірі семи загальнонаціональних телеканалів. Янукович заявляє, що у справі Юрія Луценка, коли підійде час після завершення судових розглядів, необхідно буде ухвалити рішення.

«Я вважаю, що коли підійде час, коли вже завершаться всі судові розгляди, коли буде розглянута касація – можливо, касація ще вплине на це рішення, і коли вже прийде черга Президента, я буду на це питання реагувати», – каже Янукович.

Крім того, Віктор Янукович виступає за демонтаж відеокамер у лікарні, де перебуває засуджений колишній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Водночас, він зауважив, що за умови, в яких перебуває Тимошенко, несуть відповідальність ті посадовці, які за законом відповідають за умови утримання ув’язнених.

Відповідаючи на запитання, чи має Верховна Рада ухвалювати якісь закони, які вплинули б на перебування засудженого екс-прем’єра Юлії Тимошенко в ув’язненні, Президент зауважив, що штучні зміни під будь-яку людину не вносяться в законодавство в жодній країні світу.

Віктор Янукович вкотре наголосив, що не має права втручатися у розслідування чи розгляд судами справ проти Тимошенко, чинити тиск на правоохоронні органи та суди.

До дій опозиції Президент України ставиться критично, як він зауважив, «за деструктив, екстремістські прояви та популізм».

«Не може бути політика такою запеклою…, коли йде криза, не можна вести деструктивну політику, … не можна, щоб не працював парламент. От чому я не просто закликаю, я переконаний, що суспільство, виборці будуть підтримувати тільки тих політиків, які несуть щось конкретне, не шльопають язиками, хто кого перешльопає, а несуть для людей якісь блага. Таким змаганням я буду аплодувати», – каже Янукович.

Надії Януковича на Європейський Союз

Під час «Діалогу з країною» Президент Янукович говорив і про свої надії на саміт Україна-Європейський Союз. На його думку, у Брюсселі 25 лютого Україна перейде до наступного етапу роботи з підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

«Я думаю, що буде прийняте рішення про підготовку до наступного етапу, який повинен привести до підписання Угоди про асоціацію з ЄС», – сказав Янукович.

Після цього, за словами Президента, важливим питанням є створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Янукович також зауважив, що наступним кроком має стати реалізація Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Президент пообіцяв, що в Україні буде багато дешевого газу

Щодо газового питання Віктор Янукович був оптимістичним. У найближчі два десятиліття Україна має намір значно збільшити видобуток власного газу, обіцяє він.

«Я упевнений у тому, що ми значно збільшимо обсяги власного газу, що видобувається», – каже Президент.

Утім, важко сказати, зауважив він, що буде краще для України – купувати імпортний газ чи обходитися своїм.

Водночас, Віктор Янукович заявив, що ціни на газ для населення і промисловості не підвищуватимуться.

Янукович: медицина буде страховою, а Богатирьова отримає догану

Певна кілька запитань від учасників «Діалогу» стосувалися роботи Міністерства охорони здоров’я та стану медицини в Україні.

Зокрема, відповідаючи на запитання щодо вимог контролюючих органів дотримуватись наказу МОЗ про типові штати закладів охорони здоров’я, хоча він не враховує особливості того чи іншого регіону України, Віктор Янукович наголосив: «Я обов’язково зроблю зауваження, як мінімум, міністру Богатирьовій і скажу Прем’єр-міністру, щоб він звернув на це увагу, що міністри, керівники центральних органів виконавчої влади повинні всі свої рішення приймати разом з керівниками регіонів, бажано знати точку зору, як мінімум, громадських організацій».

Крім того, Віктор Янукович запевнив, що виступає за перехід до страхової медицини і заявляє, що для цього готові всі нормативні документи. Він каже, що Україна впритул підійшла до вирішення цієї проблеми.

Водночас, за словами Президента, нині пріоритетом у медичній реформі є створення перинатальних центрів.

Президент обіцяв, що житло буде доступним

«Діалог з країною» торкнувся і теми забезпечення населення житлом. Віктор Янукович наголосив, що програма «Доступне житло» на 100% відпрацьована і профінансована, залишились лише організаційні питання, в тому числі щодо технологій.

Поряд із цим, за словами глави держави, одним із найболючіших питань залишається забезпечення військовослужбовців житлом. Він відзначив, що на нині виникли складнощі з реалізацією надлишкового майна Міноборони, з виручки від продажу якого формується фонд для будівництва житла для військових.

«Чому так сталося, ми зараз розбираємось», – додав Янукович.

Також Президент обіцяє встановити гарантії держави із забезпечення права дітей-сиріт на отримання житла після досягнення ними 18-річного віку. Він відзначив, що найближчим часом буде ухвалена програма соціального забезпечення дітей-сиріт.

Списки обраних, режисура та силовики

Як тільки «Діалог з країною» розпочався, з’явилися критичні повідомлення щодо організації цього телепроекту. Так, на майдані Незалежності в Києві перед початком трансляції були помічені люди з папками, в яких містяться списки з прізвищами та іменами людей, яких допустили до мікрофона і дозволили поставити запитання Віктору Януковичу. По периметру Майдану були вишикувані патрулі міліціонерів, як у формі, так і в цивільному.

Вже під час телеефіру на майдані Незалежності виникла суперечка між присутніми та знімальною групою щодо вибірковості допуску до мікрофону. Після цього Віктор Янукович сказав, що розхвилювався і наказав представникам столичної влади та членам Кабінету Міністрів негайно з’явитися на майдан і зібрати у присутніх усі запитання, які їх хвилюють.

Тим часом, у селі Пнікут, Львівської області, де був розташований ще один майданчик для прямих включень, виник конфлікт між журналістами та співробітниками силових структур, які ніби забезпечували громадський порядок під час заходу. Силовики не пропускали представників ЗМІ до дитячого будинку сімейного типу, звідки відбувалося включення. А кореспондентку газети «Експрес», яка спочатку змогла потрапити на подвір’я будинку, вивели звідти силоміць.




 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.