У Європі не очікують суттєвого покращення відносин між Україною і ЄС

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.02.2013 10:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19920

На саміт лідерів України та Євросоюзу, що відбудеться у понеділок у Брюсселі, європейські дипломати та політичні аналітики не покладають великих сподівань.

Здебільшого, представники співдружності твердять, що зустріч лідерів євроустанов з Президентом Віктором Януковичем буде тільки нагодою «зміряти температуру» та визначитися щодо справжніх планів Києва: чи має він намір зближатися з Європою.

Центральним елементом зустрічей Президента Януковича з головою Європейської ради Германом Ван Ромпеєм та головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу будуть переговори щодо можливого підписання восени угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Україною.

Однак, експерт з європейсько-українських відносин Войцех Конончук з Центру східних досліджень, що знаходиться у Варшаві, не чекає від саміту нічого вартого уваги.

«Це буде суто «церемонійна» зустріч, – вважає Конончук. – Перед самітом були деякі сподівання, наприклад, що звільнять з в’язниці Луценка. Але нічого не сталося. Загалом, настрій (щодо України) у Євросоюзі невеселий, бо столиці країн співдружності хочуть, щоб Київ продемонстрував реальні кроки у модернізації та демократизації української системи. Я не думаю, що саміт внесе якісь зміни, а буде цього року підписана угода про асоціацію чи ні, залежить від України».

Українсько-європейська криза триває

Політичний аналітик Штефан Майстер із Німецької ради із закордонних відносин каже, що перед українськими лідерами у Брюсселі поставлять чітке питання: куди ваша держава насправді хоче йти? Однак, на думку експерта з Німеччини, саміт не припинить кризи європейсько-українських стосунків.

«У двосторонніх взаєминах триває криза і я не бачу, щоб (ЄС та Україна) робили якісь значні кроки для просування діалогу, – відзначає Майстер. – Я налаштований скептично і маю доволі незначні сподівання щодо результатів зустрічі. ЄС намагається тиснути для зміни ситуації в Україні, але там не хочуть докладати зусиль для наближення до Євросоюзу».

Європейські цінності далекі Януковичу – експерт

Щодо наближення до Євросоюзу політолог із брюссельського центру Карнеґі Ольга Шумило-Тапіола має свою думку.

«Для того, щоб мати можливість багатіти й бути у безпеці, треба створити сіру зону. І фактично, її створено за 3 роки президентства Януковича. Тому і Євросоюз і Росія з її Митним союзом заважають Януковичу. Підписувати угоду (про асоціацію) через виконання вимог, що ламають схеми, які він будує для нього нелогічно. Цінності, про які постійно нагадує Європейська співдружність, далекі для Президента Віктора Януковича та йдуть врозріз із тим, що він намагається для себе побудувати в Україні», – зауважує експерт.

Джерела Радіо Свобода у брюссельських дипломатичних колах наголошують, що нинішній саміт буде тільки підготовкою до можливого підписання наприкінці року у Вільнюсі угоди про асоціацію та Зону вільної торгівлі України та ЄС. Експерт з Центру європейської політики Василь Бельмега додає: на зустрічі у Брюсселі представникам України вочевидь, вдасться заручитися підтримкою об’єднаної Європи у газових переговорах із Росією.

Нарешті, для надання позитиву програмі відносин з українською владою, європейці можуть, за певних умов, погодитися надати Києву макрофінансову допомогу та домовитися щодо діалогу із покращення українського бізнес-клімату.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.