Саміт останнього шансу: Європа застерігає, Україна – оптиміст

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 26.02.2013 11:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19930

Саміт Євросоюзу та України, що відбувся в понеділок у Брюсселі, якоюсь мірою можна вважати самітом останнього шансу. Адже сторони намагалися визначити, чи є всі передумови для підписання угоди, яка зблизить українців та європейців політично й економічно.

Тим часом, як і передбачалося, ніяких проривів протягом зустрічей у євроустановах не сталося. Об’єднана Європа терпляче й наполегливо відстоює свої цінності, але й готова відчинити двері євроінтеграції для України.

Саміт 25 лютого нічого нового чи конкретного до європейсько-українських стосунків не вніс. Євросоюз далі обережно натякає на свою готовність підписати угоду з Україною наприкінці року, адже лідери Європейського Союзу зустріли у Брюсселі українського Президента в надії розблокувати процес зближення України зі співдружністю.

Готова до підписання, Угода про асоціацію, яка відкриває велетенські можливості як для українців, так і для європейців опинилася під загрозою відкладення на невизначений час.

Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей, підбиваючи підсумки саміту, зазначив, що до травня українська влада повинна виконати три критерії, необхідні для того, щоб цей історичний документ став основою двосторонніх відносин. Зокрема, у Брюсселі чекають вирішення проблеми вибіркового правосуддя, яка фактично й припинила процес євроінтеграції України.

«Ми торкнулися нашого тривалого занепокоєння випадками вибіркового правосуддя. У цих справах ми висловлюємо нашу повну підтримку місії Європарламенту, яку виконують президенти Пат Кокс та Александр Квасневський. Тепер ми очікуємо рішень проблем вибіркового правосуддя», – зазначив Герман Ван Ромпей на тлі того, що власне, головною метою зустрічі із Президентом Віктором Януковичем і було чергове надсилання сигналу про готовність зближатися, якщо зі шляху усунуть існуючі бар’єри.

Оптимізм Президента і терплячість європейців

Лідер України, безумовно, був змушений відповідати на складні запитання. Втім, він заявив, що і Україна, і ЄС тепер добре розуміють цілі і мають чіткий план спільних дій, для виконання якого він докладе всіх зусиль. І хоча відчувається, що європейці щиро налаштовані на зближення, Віктор Янукович все ж зауважив, що він сподівається «на такий самий відповідальний крок і з боку Європейського Союзу».

«Впевнений, що сьогоднішня зустріч надасть потужного імпульсу для досягнення наших спільних цілей. Моя розмова з керівниками ЄС дає мені підстави для оптимізму», – зазначив український лідер.

На думку експерта з Центру досліджень європейської політики Стівена Блокманса, саміт засвідчив, що Євросоюз намагається втримати Україну від євразійського інтеграційного процесу, до якого її затягує Росія.

«Ми бачимо, що Євросоюз демонструє терплячість відносно доволі непіддатливої української влади, – каже він. – ЄС повинен врешті-решт визначитися зі стратегічним вибором: або підписати угоду із суперечливим владним режимом України, або піти на ризик, що, через наполягання Європи на своїх цінностях, Україна сповзе до сфери впливу Росії».

ЄС допоможе газовому ціноутворенню – міністр

Енергетика традиційно була у порядку денному саміту. Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що ЄС пообіцяв посприяти українській владі у пошуку справедливих цін на газ.

«Євросоюз пообіцяв вирішити питання щодо диверсифікації постачання природнього газу, що вплине на ціноутворення між нашими російськими колегами і державою Україна. Є повна домовленість, чіткий план, який ми виконаємо найближчим часом. Йдеться (про реверсні постачання) на наших західних кордонах – зі Словаччини, Угорщини і Польщі», – зауважив Едуард Ставицький.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.