Кваснєвський про євроінтеграцію України: у Януковича вважають, що можна бути трішки вагітним

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.02.2013 14:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19934

Колишній Президент Польщі Александр Кваснєвський вважає процес укладення договору про асоціацію між Україною та ЄС співставним з грудневим референдумом 1991 року, під час якого більшість українців проголосувала за незалежність своєї держави.

Про це Кваснєвський розповів 26 лютого на презентації книжки польського політика Павла Коваля «Між Майданом та Смоленськом».

За словами Кваснєвського після помаранчевої революції Україна мала неймовірно великий кредит довіри Заходу, більший, ніж у країни Центрально-Східної Європи у 1989-1990 роках

«Уже після революції я мав нагоду бути з Ющенком у багатьох місцях світу – ми були у Давосі, у Брюсселі, у Вашингтоні, – зазначає він. – Для нього всі ці двері були ширше відкритими, ніж для Валенси у 90-му році. Кредит довіри до України був вищим, ніж для країн Центрально-Східної Європи у 1989-1990 роках. М’яко кажучи, щоб не образити моїх українських приятелів, ці можливості залишилися не використаними, їх змарнували», - пояснив Кваснєвський.

Оцінюючи зовнішньополітичний курс команди Віктора Януковича, польський екс-президент іронізує.

«Коли йдеться про теперішню українську еліту, команду Януковича, то я думаю, що там переконані в тому, що можна бути трішки вагітним. Тобто, для них ідеальним рішенням було б на 30% перебувати в Митному союзі, а на 70% – у Євросоюзі», – сказав Квасневський.

Разом із цим, сучасний етап відносин України з Євросоюзом Квасневський називає історичним. Процес укладення договору про асоціацію між Україною та ЄС він порівнює з грудневим референдумом 1991 року, під час якого більшість українців проголосувала за незалежність своєї держави.

Як повідомлялось, депутати групи «Зелених» в Європейському парламенті Вернер Шульц і Ребекка Гармс вважають, що українська влада повинна довести ЄС справжню прихильність до проведення реформ, необхідних для укладення угоди про асоціацію. Поки ж «політичне керівництво України на чолі з президентом Януковичем свідомо марнує шанси на угоду про асоціацію. Замість зміцнення верховенства права ситуація погіршується…»


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.