Комісія з розслідування обвалу даху і стіни 4-го енергоблоку ЧАЕС не виявила радіаційної небезпеки

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.02.2013 19:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19938

Обвалення конструкцій у машинному залі четвертого енергоблоку ЧАЕС не вплинуло на безпеку станції, йдеться у висновках комісії, що розслідувала аварію.

Обвал даху машинної зали 4-го енергоблоку ЧАЕС (вид ззовні)

Згідно з цими висновками, інцидент "не створив небезпеки для здоров’я і життя, не створив небезпеки для навколишнього середовища, і не призвів до зупинки роботи виробництва і аварією не вважається".

"Порушення меж та умов безпечної експлуатації об’єкта Укриття відсутні", - йдеться у висновках комісії, опублікованих сьогодні, 26 січня, на сайті ЧАЕС.

Члени комісій вважають, що можливою причиною обвалення фрагмента покрівлі машинного залу і 8 стінових панелей стало падіння ферми внаслідок сукупності негативних чинників, а саме відсутності даних про фактичні пошкодженнях ферм і настилів покрівлі під час аварії 1986 року, того, що конструкції додаткової покрівлі спираються на колони деаераторної етажерки, які зазнали значних руйнувань під час аварії 1986 року.

"Крім цього, необхідно відзначити, що зміщення колон призвело до вигину ферми, що спричинило за собою створення додаткових навантажень", - йдеться у висновках.

У них наводиться ще низка негативних факторів. При цьому експерти відзначають, що снігове навантаження на покрівлю машинного залу на момент руйнації не перевищувала значень, встановлених проектом і експлуатаційною документацією ЧАЕС.

"Основною причиною, що унеможливлювала запобігання руйнування зазначених конструкцій, була відсутність можливості проведення візуального контролю за технічним станом конструкцій внаслідок відсутності безпечних підходів і вкрай небезпечну радіаційну обстановку", - підкреслюється у висновках комісій.

В цілому експерти роблять висновок про відносну стабільність несучих конструкцій, що прилягають до зруйнованих, і можливість їх подальшого використання за умови відновлення покрівлі.

З метою отримання достовірних даних про фактичний технічний стан конструкцій, аналогічних зруйнованим, комісії рекомендують виконати обстеження конструкцій машинного залу блоку № 4 зі залученням спеціалізованої організації, з подальшою реалізацією технічних рішень (рекомендацій) щодо зниження вірогідності обвалення несучих конструкцій машинної зали.

Обвалений дах машинної зали 4-го енергоблоку(вигляд з середини)

Комісії також рекомендують демонтувати в два етапи зруйновані стінові панелі з метою виключення перевантаженості конструкцій, і відновити зруйновану ділянку покрівлі з метою закриття контуру локалізованої споруди, унеможливлення поширення радіоактивних речовин в навколишнє середовище і запобігання проникненню атмосферних опадів у приміщення машинного залу.

Як повідомлялося, 12 лютого відбулося часткове руйнування стінових панелей та частини легкої покрівлі машинного залу енергоблока № 4 ЧАЕС. Площа руйнування склала близько 600 кв. м. Зміни радіаційної ситуації на проммайданчику ЧАЕС й у зоні відчуження не зафіксовані, ніхто не постраждав.

Від “Аратти”: з висновками комісії можна погодитися в тій частині, що наразі, через наявність снігу та вологу погоду значного забруднення навколишнього середовища не сталося.

Але це не означає цілковиту безпеку зруйнованого об’єкту, оскільки, з настанням потепління - вологий радіоактивний пил висохне і почнеться аерозольне радіоактивне забруднення територій через вплив вітрів. Адже навіть комісія не заперечувала, що в приміщення машинної зали доступ практично неможливий через високий рівень радіаційного випромінення.

За таких екстремальних умов відновити дах за короткий проміжок часу, який залишився до потепління - просто нереально.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.