Президент Європейської ради не може зрозуміти, навіщо Росії Єврозес

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 27.02.2013 17:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19949

Президент Європейської ради Херман Ван Ромпей заявив, що йому незрозуміла суть створюваного Москвою Євразійського союзу.

"Євразійський проект - мені не зовсім зрозуміло, що тут мається на увазі. Я знаю, хто в ньому бере участь, але мені не зовсім ясна суть цього проекту", - сказав Ван Ромпей під час дискусії у Вільнюсі в президентському палаці.

Єврочиновник також зазначив, що Євразійський союз не можна порівнювати з Європейським союзом: "ЄС - це щось зовсім інше. Він підкріплений договорами, демократично обраними урядами, цінностями, він підкріплений тим, що відбувається поділ економічних інтересів. Це політичний проект, у нас зовсім інший історичний шлях, оскільки ЄС був створений після війни. Не можна порівнювати Євразійський проект з ЄС. В будь-якому випадку ми дуже тісно працюємо з Росією, ми стратегічні партнери, ми заохочуємо шляхи регіонального співробітництва. Ці два проекти історично і по суті своїй - різні проекти".

Євразійський митний союз (ЄМС), до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан, в останні роки став одним із пріоритетів Москви. Росія хотіла б, щоб до 2015 року він переріс у Євразійський економічний союз.

Москва намагається схилити до вступу в МС і Україну, однак Київ поки не вирішив, в якому напрямку розвиватися - на Схід до Росії, або на Захід - до Євросоюзу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.