Столична влада захищає ГПУ від громадян?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 28.02.2013 10:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19955

Департамент громадських комунікацій КМДА 22 лютого направив в Окружний адміністративний суд Києва позов, в якому просить заборонити 2013 року проведення «будь-яких мирних зборів на вулицях Різницькій і Гусовського».

Саме в цьому районі розташований комплекс будівель Генеральної прокуратури.

Позовна заява складена на основі висновків управління освіти Печерської райдержадміністрації, головного управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Києві та управління ДАІ МВС столиці. У висновках стверджується, що проведення біля ГПУ акцій та зібрань «може привести до порушень громадського порядку, труднощів у дорожньому русі, а також створить шум, що перешкоджає роботі ряду дитячих садів, розташованих біля будівлі ГПУ», пише «КоммерсантЪ-Украина».

У списку організацій, для яких КМДА хоче домогтися заборони на проведення акцій, зазначені, наприклад, Всеукраїнська громадська організація «Народна солідарність за соціальний захист та взаємодопомогу», благодійна організація «Шанс-плюс», громадянська кампанія «Форум порятунку Києва» і громадська організація «Тверезий Київ».

Вчора Окружний адмінсуд почав розгляд позову. Представник КМДА на засідання не з’явився, надіславши клопотання про розгляд позову у його відсутність. Це обурило одного з відповідачів, головного координатора громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталія Черняховського. Він заявив клопотання про відмову в провадженні справи.

«КМДА звертається з позовом до суду, але при цьому її представник навіть не приходить на засідання. Це цинізм і неповага до всіх присутніх! Якби я подав позов і не прийшов, то його б навіть не розглядали», – наголосив активіст.

Проте суддя Олексій Огурцов відхилив його клопотання, повідомивши, що за наявності відповідної заяви справа може розглядатися і у відсутність позивача.

Потім суд надав слово учасникам процесу.

«Мета цього позову абсолютно зрозуміла. Генпрокуратуру хочуть відгородити від людей, у яких є претензії до її роботи, які хочуть справедливості та чесних судів. У позові зазначено низку організацій, про яких нічого не відомо. Можливо, це якісь фіктивні організації, які влада використовує для виправдання заборон на акції», – заявив Черняховський.

У свою чергу, співробітник юридичного департаменту ГУ МВС у Києві Олександр Старостенко зазначив, що чисельність учасників всіх заявлених тільки у березні акцій становить близько 1500 осіб.

«Така кількість людей, з урахуванням архітектурних особливостей місцевості, де розташована Генпрокуратура, може призвести до серйозних конфліктів і порушення дорожнього руху», – стверджує він.

«Ви би краще машини з тротуарів там прибрали, пройти неможливо, відразу рух покращиться», – порадив голова Асоціації захисту прав вкладників Богдан Цімейко.

Водночас, суддя звернувся до представника ГУ МВС з питанням, чи є у нього дані про те, що коли-небудь, під час акцій біля будівлі ГПУ порушувався громадський порядок, або інформація про те, що під час найближчих акцій там може відбутися порушення закону.

«У нас таких даних немає», – сказав Старостенко.

Ці слова викликали радісне пожвавлення серед присутніх. Вислухавши аргументи сторін, суддя закрив засідання, повідомивши, що рішення оголость 28 лютого вранці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.