Україна для людей. Регіонал хоче, аби українці платили податок з депозитів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 28.02.2013 12:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19957

Народний депутат від Партії регіонів Євген Сігал пропонує запровадити податок на відсотки з депозитів.

Як ідеться у законопроекті депутата, такий крок сприятиме тому, що фізичні особи активніше витрачатимуть свої гроші на товари і послуги вітчизняних підприємств. Водночас завдяки такому податку з’являться додаткові кошти на пенсії. Якщо таку пропозицію підтримає більшість парламенту, вона почне діяти з першого січня наступного року.

Попри те, що оподатковують депозити в багатьох державах світу, експерти кажуть, що такі нововведення в Україні не на часі. Крім того, фахівці прогнозують зменшення депозитних вкладів населення, які зараз є єдиним джерелом кредитування української економіки.

Депутат-регіонал Євген Сігал зареєстрував у Верховній Раді законопроект (№ 2401) щодо запровадження 25-відсоткового податку на відсотки від депозитів фізичних осіб. При цьому пропонуються зміни до Податкового кодексу. Автор ініціативи наголошує, що такий податок уже існує в сусідній Росії та державах Євросоюзу. Там навіть сплачують 35% податку, а в деяких європейських країнах 50%. У цьому запевняв Радіо Свобода Євген Сігал.

«Громадянин України, який сьогодні чесно працює на підприємстві, коли йому нарахували зарплату, підприємство в якому працює, сплачує податки на зарплату? Сплачує… Громадянин, який отримує зарплату, сплачує з прибутку податок? Сплачує. Тобто, зарплата обкладається податками, прибутки підприємства обкладаються податками, а якщо людина поклала гроші в банк на депозит, це що прибуток? Прибуток. То чому дохід, який він отримує зі своєї фінансової діяльності, не мусить бути оподаткований?» – запитує Євген Сігал.

Автор документа запевняє, що отримані з новим податком гроші підуть в першу чергу до Пенсійного фонду на виплату та збільшення пенсій. Крім того, каже він, це вплине на здешевлення кредитних ресурсів комерційних банків та сприятиме перерозподілу коштів фізичних осіб на споживання товарів і послуг вітчизняних підприємств.

Це створить причини для того, щоб не вкладати у банки кошти – експерт

Проте вкладники вважають інакше. Киянка Зінаїда Петрівна, наприклад, має в банку невеликий доларовий депозит. Жінка роками збирає кошти на квартиру для дітей по копійці. Але якщо, каже жінка, частину з них ще й забиратимуть, то вона вкладати більше не буде і зберігатиме гроші «в панчосі». Бо за копійчані відсотки можна втратити все і українським банкам довіряти не можна, вважає жінка.

«25% – це чверть моїх доходів. Я поклала на депозит тисячу гривень, за рік я отримаю 200 гривень відсотків і з них 50 гривень заберуть. Чому? Навіщо я їх тоді буду класти? Ще інфляція з’їсть, ще заберуть 25%. Який резон тоді взагалі вкладати у банки гроші? Це абсолютно неправильно. Це створить причини для того, щоб не вкладати у банки кошти. Як ми можемо до Заходу рівнятися? Там є стабільність. Там люди знають – якщо поклали, то вони його не втратять, а в нас немає стабільності, ми не знаємо, що буде завтра. Ми взагалі не розуміємо, як нам жити», – каже жінка.

Про те, що новий податок на депозити може скоротити кількість вкладників, попереджає і президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Він наголошує, що цей податок зараз не на часі.

«Чому до цього часу немає оподаткування відсотків від депозитів? Через те, що у нас дуже слабенька ресурсна база нашої банківської галузі, а особливо з початком кризи ми по-суті повернулися в 2003 рік, коли основним джерелом для кредитування української економіки були депозити населення. І саме вони служили ресурсом, щоб наша економіка отримувала кредит. Цих ресурсів було мало, тому що населення було бідним й воно таким і залишається досі. Якщо порахувати навіть заощадження, які були в Ощадбанку СРСР в 1990 році, то до сьогоднішнього дня депозити не зросли (якщо перевести їх на гривні). І саме через це асоціація виступала за те, щоб запровадити мораторій на оподаткування депозитів»,– зазначив Олександр Сугоняко.

За даними прем’єр-міністра Миколи Азарова торік обсяг депозитів в Україні зріс майже на 20% і сягнув 366 мільярдів гривень, а це, між іншим, дорівнює річним доходам державного бюджету.

Але на цьому пропозиції депутата-регіонала Євгена Сігала не вичерпуються. Крім оподаткування депозитів, він пропонує іншим законопроектом (№ 2400) заборонити банківські вклади в іноземній валюті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.