Від кого так посилено охороняють Президента Януковича?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 1.03.2013 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=19974

До охорони президента Віктора Януковича, крім чисельних бійців держохорони, також залучають батальйони міліції та бойові підрозділи ППО та авіації.

Сьогодні перед початком прес-конференції президента в Українському домі охорона задіяла безпрецедентні заходи безпеки.

За інформацією ЗМІ, міліція перекрила тротуари на Хрещатику далеко від місця проведення заходу, заблокувавши доступ пішоходів у кілька ресторанів і офісних будівель на центральній вулиці Києва.

У забороненій зоні виявився також підземний перехід під Європейською площею – єдиний, який дозволяє перейти дорогу в цьому місці. Посвідчення журналістів перевіряли чотири кордони охорони: два - на вулиці, ще два - всередині Українського дому. І вже зовсім незвичайним виглядав заборона держохорони проносити в будівлю-яку їжу або напої. «Це робиться не просто по нашій примхи. У нас дійсно є сигнали, що вимагають посилити заходи безпеки », - пояснив один з охоронців.

Напередодні під час відвідування виставки "Країна юних майстрів" у Київському Палаці дітей та юнацтва президента з Віктором Януковичем було 50 охоронців, попри те, що він спілкувався з дітьми усього три хвилини.

На День соборності і свободи під посиленою охороною Віктор Янукович поклав квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському. В цей час центр Києва був перекритий від Володимирського собору в бік парку імені Шевченка, з одного боку, а з іншого - майже від Оперного театру. На дорогах було розташовано чимало автобусів з міліцією. Під час заходів до головного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка не пускали студентів, а через парк імені Шевченка - пішоходів.

У жовтні в Луганську через візит Віктора Януковича було повністю паралізовано рух транспорту. Заблоковано було рух транспорту не лише центральними вулицями міста, але й у віддалених районах. Стрічками огородили навіть місця парковок і стоянок. Водночас кортеж Януковича проїжджав повністю вільною дорогою.

У вересні через візит президента президента у Миколаєві через нескоординовані дій даішників і, за їх словами, відсутність інформації про точний маршрут проїзду кортежу, утворилися пробки по всьому центру міста. A деякі райони стали тимчасово ізольовані від решти частини міста. Крім великої кількості співробітників ДАІ, яких звезли у Миколаїв зі всієї області, за порядком на дорогах також стежив спецпідрозділ «Кобра».

Під час церемонії відкриття 64-го Всесвітнього газетного конгресу і 19-го Всесвітнього форуму редакторів у вересні в Києві, у двох журналістів особи з бейджами security вилучили плакати про захист свободи преси. В управлінні державної охорони заявили, що акції журналістів перешкоджали приватні особи, а не охорона президента. Як пізніше пояснив заступник керівника УДО Микола Решетняк під час заходу працівниками держохорони в відвідувачів вилучили "дві одиниці ножів, дві рогатки, пляшку шампанського, вина та горілки". При цьому він не зміг пояснити зв’язок між плакатами журналістів та рогатками, заявивши, що він не знає, кому належать ножі, рогатки та спиртне, і чи було це все вилучено у журналістів.

У зв’язку з урочистими заходами, присвяченими святкуваню Дню Перемоги в яких брав участь Янукович, на майдані Незалежності в Києві також була посилена охорона. Зокрема, по периметру центральної площі столиці, включаючи проїжджу частину Хрещатика, встановили металеві паркани, за якими перебували співробітники міліції. Осіб, які заходились на майдан, просили показати вміст сумок. В окремих місцях правоохоронці просили пред’явити документи.

Нещодавно стало відомо, що повітряні сили України охороняють три резиденції президента Віктора Януковича - "Міжгір’я", "Форос", "Гута". На запит депутата від "Свободи" Руслана Марцінківа міністр оборони Павло Лебедєв відповів так: "На сьогодні особливої актуальності набуло питання необхідності посилення контролю використання повітряного простору у зв’язку з суттєвим збільшенням кількості порушень порядку та правил використання повітряного простору малорозмірними та мало швидкісними повітряними суднами. Ураховуючи те, що зазначені питання набули системного характеру та на підставі положень законів "про боротьбу з тероризмом" та "про державну охорону органів державної влади та посадових осіб" у міністерстві оборони було прийнято відповідні рішення щодо опрацювання трьох замислів ППО районів перебування осіб, щодо яких здійснюється державна охорона (Межигір’я, Форос, Гута ), які вводяться в дію в разі отримання у встановленому порядку інформації від Управління державної охорони України", - йдеться у відповіді на запит.

"Заходи ППО районів перебування осіб, щодо яких здійснюється державна охорона, здійснюється в рамках виконання завдань бойового чергування та не потребують додаткового виділення матеріальних засобів", - запевнив Лебедєв.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.