Україна - не Росія. Генетично

Автор/джерело -  © Ганна Силаєва, МГ “Об`єктив”



Дата публiкацiї - 28.02.2006 12:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=20

Українці генетично ближчі до європейців, наприклад - чехів, хорватів і німців, ніж до росіян. Це висновки спеціалістів Харківського медико-генетичного центру. У дослідженні брали участь двісті сорок сімей - усі вони українці як мінімум у другому поколінні.

Генетики стверджують: у наукової праці є й прикладний характер. Тепер вітчизняним медикам буде набагато легше лікувати цілу низку складних хвороб.

Мітохондрії. Генетики називають їх атомною електростанцією клітки, яка відповідає за всі процеси в організмі людини. Цей ген протягом декількох років вивчали в Європі, у тому числі, й в Україні. Мутації саме цього гена викликають складні захворювання серцево-судинної та нервової систем, опорно-рухового апарату, а іноді - й раптову смерть. Результати досліджень показали, що навіть історію людства багато в чому варто переглянути.

Наприклад, перші люди, які переселилися до Америки, як показав генетичний аналіз, були з Західного Сибіру. Ще один висновок: в усіх народів, включаючи і європейців, є загальні африканські гени. Особливості українського гена - у суміші генів європейців та азіатів.

Олена Гречаніна, директор медико-генетичного центру:
«Істотна азіатська домішка, вона, очевидно, позначилась і на наших особливостях зовнішніх, і на нашій поведінці, однаковою мірою, як і європеоїдні гени».


Сьогодні в медико-генетичному центрі - академік Володимир Семиноженко. Завдяки йому центр отримав унікальне діагностичне обладнання. Зараз у планах голови Північно-східного наукового центру - допомогти генетикам отримати новий статус.

Володимир Семиноженко, голова Північно-східного наукового центру:
«На цьому рівні центр не може залишатися. Він має лише розвиватися. Його розвиток має бути пов'язаний з його статусом. Мінімум – Академія медичних наук. Або національна академія наук. Це є місце прописки, від цього буде вигравати і Харків, і Харківщина, і генетична наука, і сам центр».


У наступні три роки вітчизняні вчені обіцяють створити філогенетичне дерево - своєрідну таблицю генетичних хвороб українців. І обіцяють навчитися їх лікувати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.